Topman Bernard Thiry moet opstappen bij Ethias

CEO Bernard Thiry moet opstappen bij Ethias. Thiry leidde sinds 2008 de verzekeraar. De verzekeraar zit in slechte papieren. Blijkbaar was er bij Ethias ongenoegen over de manier waarop Thiry het bedrijf de laatste jaren heeft geleid en vooral over de vertroebelde relaties met de Nationale Bank, die toezicht houdt op de financiële sector. Thiry wordt ook genoemd in een zaak van verzekeringsfraude.
Copyright Christophe Toffolo

"De raad van bestuur drukt zijn oprechte dank uit aan Bernard Thiry omdat hij Ethias in zeer moeilijke macro-economische omstandigheden inmiddels weer helemaal op de rails heeft gezet", stelt Ethias in een persbericht.

De Tijd schreef vandaag dat de Nationale Bank er bij Ethias op zou hebben aangedrongen om te checken of Thiry wel onberispelijk ("fit and proper" in het vakjargon) genoeg is om de verzekeraar te leiden. Dat zou gebeurd zijn na een "commerciële geste" aan PS-politicus Stéphane Moreau, aldus de krant. Ethias zou Moreau in 2010 hebben geholpen toen die onverzekerd bleek te zijn. Het parket heeft gevraagd om Thiry in die zaak door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

De socialistische vakbond SETca legt dan weer de link met een mogelijke overname van Ethias door Belfius. Volgens de bond heeft de raad van bestuur van Ethias Thiry aan de kant geschoven omdat hij "het belangrijkste obstakel was dat een overname in de weg stond".

Hoe het ook zij, financieel directeur Benoit Verwilghen zal als vice-CEO voorlopig het voorzitterschap van het directiecomité waarnemen.

Voorts doet voor het eerst een vrouw haar intrede in de top van Ethias: Brigitte Buyle, tot vandaag vicepresident bij IBM Benelux, wordt aangesteld als nieuw lid van het directiecomité. "Zij zal vanuit haar rijke ervaring in de IT-sector Ethias vanaf 1 oktober ondersteunen in de digitale transformatie die een jaar geleden werd aangevat."