Turkije en VS "klaar om IS in Raqqa aan te vallen"

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn Turkije en de VS klaar om terreurgroep IS uit hun bolwerk in Raqqa te verdrijven. Obama zou het idee geopperd hebben tijdens hun beider ontmoeting, eerder deze week op de G20 in de Chinese stad Hangzhou, zo weet de Turkse krant Hurriyet.
AP2014
archieffoto

Syrië lanceerde twee weken geleden samen met Syrische rebellengroeperingen een offensief in Syrië met de bedoeling om IS-strijders en Syrisch-Koerdische milities uit het grensgebied te verdrijven. De eerste stad die door het Turkse leger werd heroverd was de Syrische stad Jarablus. Ondertussen zouden nog zes andere dorpen in IS-gebied ook heroverd zijn.

Een eerste groep inwoners van Jarablus is intussen naar hun woning kunnen terugkeren. Volgens Turkije heeft het een strook van zo'n 90 kilometer vrij kunnen maken van IS-strijders, die verder zuidwaarts getrokken zijn.

Turkije liet ook weten dat het elk Amerikaans initiatief om IS uit Raqqa te verdrijven, zou steunen.

Weinig enthousiasme

Het is maar de vraag of die laatsten dezelfde mening toegedaan zijn. De Turkse werkwijze krijgt veel kritiek binnen de NAVO, niet in het minste van de VS, maar ook van Rusland waarmee Turkije onlangs weer de banden aanhaalde.

Hoewel Washington de Turkse inspanningen om IS te doen kantelen positief onthaalde vindt het ook dat de Turkse aanvallen op de Koerdische milities schade toebrengen aan de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS.

Rusland, als bondgenoot van het Syrische regime, stelde dat Ankara's demarche de Syrische soevereiniteit in gevaar brengt. "Wij roepen Ankara op om af te zien van elk initiatief dat de situatie in Syrië verder kan destabiliseren", klonk het vandaag in een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Obama wil samenwerken"

De Turkse president Erdogan laat zich echter niet van de wijs brengen. De krant Hurryet pakte vandaag uit met enkele verklaringen van Erdogan waaruit zou moeten blijken dat Obama samen met Turkije de strijd wil opnemen in Syrië.

"Obama wil samen dingen doen, meer bepaald rond de situatie in Raqqa", vertelde Erdogan aan reporters in het vliegtuig op de terugweg van de G20 in China.

Nog volgens Erdogan is hij bereid om zo'n plan te steunen, maar hij zei ook dat de specifieke details van de rol van Turkije daarin zouden afhangen van verdere gesprekken.