"Fietshelm maakt hier gewoon deel uit van de mode"

Verplichten we de fietshelm? De discussie woedt bij ons volop. In Australië is de fietshelm al meer dan 20 jaar verplicht. En helemaal ingeburgerd, dat ook. "Wat doe je met zo'n ding als je niet meer op de fiets zit? Je hangt hem gewoon aan je stuur."

"Het is voor ons heel normaal geworden dat een helm verplicht is. Telkens als we in België zijn, staan we er verstomd naar te kijken dat dit daar niet zo is", zegt Ingeborg De Smet, die in Brisbane woont. Ook haar 16-jarige zoon Arthur heeft geen bezwaren omdat de helm niet "cool" zou zijn.

"De fietshelm is hier heel gewoon en helemaal ingeburgerd, dat merkte ik meteen toen ik hier aankwam". zegt Anneleen Van Damme. Ze woont intussen zowat een jaar in Australië, en fietst daar even vaak als ze vroeger in België deed.

"Ik zie in Melbourne eigenlijk meer fietsers dan in Brussel", zegt ze. "Maar Melbourne is wel een beetje een buitenbeentje in Australië. De fiets is hier hip. Er rijden heel veel hipsters rond op retro-racefiesten. En mét een helm, natuurlijk. De fietshelm maakt gewoon deel uit van die mode, al zijn er strenge regels. Is hij niet behoorlijk vastgemaakt, dan krijg je een boete."

Ook Tim De Buyser en zijn vriendin wonen sinds kort in "de zeer fietsvriendelijke" stad Melbourne, waar twee fietsen en dus ook twee helmen hun eerste aankoop waren (zie foto). "In België droegen we nooit een fietshelm, maar hier hebben we ons makkelijk aangepast."

"Zelf vond ik die fietshelm in het begin vervelend, zeker bij warm weer", zegt Anneleen Van Damme. "En wat doe je met zo'n ding als je niét meer op de fiets zit? Het leek me moeilijk om hem overal mee te zeulen, in winkels of bioscopen. Maar iedereen hangt hem gewoon aan zijn fietsstuur of zadel. Vastgemaakt met een slot? Nee, dat hoeft zelfs niet. Helmen worden zelden gestolen."

"Niet zo verwonderlijk dat helmen hier verplicht zijn"

Intussen kan Anneleen zich niet meer voorstellen dat ze zonder helm de weg op zou gaan. "Toch gek eigenlijk dat hij in België niet verplicht is", vindt ze nu.

Is de fietshelm ingeburgerd in Australië, fietsen is dat -door het klimaat en de enorme afstanden- nog altijd een pak minder. "Dat een helm hier verplicht is, is niet verwonderlijk", vindt Bram Van Dun. "Fietsen is hier behoorlijk gevaarlijk". Hetzelfde geluid bij veel andere Vlamingen in Australië. "Een helm dragen is ingeburgerd en helemaal geen gek gezicht", zegt Jordy Beeckmans. Maar toch waagt hij zich in Port Macquarie (tussen Brisbane en Sydney) zelf niet al te vaak op de fiets. "De rit van thuis naar het werk is een leuke trip, maar ik ben ermee gestopt wegens het asociale gedrag van veel automobilisten."

"Een fietshelm verplichten is voor politici ook een makkelijk excuus om zich te onttrekken aan neteliger kwesties, zoals behoorlijke fietspaden en een fietsvriendelijkere mentaliteit", meent Jan Moens, nog een landgenoot Down Under.