AB InBev schenkt voortaan ook Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS

AB InBev neemt Brouwerij Bosteels uit Buggenhout over, de brouwer van Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. Met de overname wil de bierreus uit Leuven zijn positie verstevigen in de markt van de speciaalbieren. De deal zou AB InBev ruim 200 miljoen euro kosten.

Het is ze menens bij Anheuser-Busch InBev. Eind juli nam het bedrijf zijn  Zuid-Afrikaans-Amerikaanse concurrent SAB Miller over. Nu kondigt de bierreus een iets bescheidener overname aan: die van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout.

Bosteels is opgericht 1791, toen in Vlaanderen zowat elk dorp zijn eigen familiebrouwerij had. Het bedrijf was al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels. Midden 2014 stapte de private investeerder Waterland in het kapitaal en hield een minderheidsbelang aan.

Speciaalbieren

Brouwerij Bosteels brouwt de bieren Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS. AB InBev neemt het bedrijf nu volledig over, een deal die naar verluidt ruim 200 miljoen euro kost. Brouwerij Bosteels zal deel uitmaken van het "crafts & specialty" netwerk van AB InBev, waar de grootste brouwerij ter wereld zijn speciaalbieren in onder brengt.

In tegenstelling tot de pilsbieren zit er in de markt voor de speciaalbieren wel nog groei. Vooral in het segment van de blonde speciaalbieren. AB InBev staat hier relatief zwak in en ziet zijn positie nu dus verstevigd.

Antoine Bosteels, die aan het hoofd staat van de brouwerij, noemt de overname het beste van twee werelden. "We blijven inzetten op onze eigenheid en kwaliteit én we krijgen een sterke partner met een Belgische verankering, die extra mogelijkheden biedt naar distributie en marketing."

Almachtige brouwer?

Dat juist AB InBev opdaagt als overnemer is een verrassing. Het waren Heineken en vooral Duvel-Moortgat die al hun oog hadden laten vallen op Bosteels. Een overname door AB InBev zou de bierreus uit Leuven te machtig maken. Maar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) uitte blijkbaar geen bezwaar.

Met een productie in 2015 van 145.000 hectoliter behoort brouwerij Bosteels tot de top tien van Belgische brouwerijen. In drie jaar tijd zag de brouwer de productie stijgen van 100.000 naar 145.000 hectoliter, als gevolg van het stijgend succes van speciaalbieren.