Campagne over einde praatpalen stopt na amper 1 dag na "inschattingsfout"

Een verkeerscampagne om weggebruikers op het einde van de praatpalen te wijzen, is al na 1 dag stopgezet. Affiches langs de weg raadden bestuurders aan bij pech het noodnummer 112 te bellen, maar dat blijkt geen goed idee.

"Alle praatpalen gaan op pensioen. Bij pech bel je voortaan 112." Die boodschap was sinds dinsdag op affiches langs de Vlaamse snelwegen te zien samen met een foto van een praatpaal in een rolstoel. Zoals bekend verdwijnen de oranje palen vanaf eind dit jaar. Midden 2017 moeten ze allemaal weg zijn.

Gisteren is echter beslist de campagne al na 1 dag stop te zetten. De affiches suggereerden immers bij elke vorm van pech, groot en klein, het noodnummer te bellen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Dat zegt ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in Het Nieuwsblad. "Het noodnummer 112 bel je enkel en alleen voor dringende gevallen. Denk drie keer na voor je dat nummer belt: die boodschap leek deze campagne te ondergraven."

De verantwoordelijke voor de campagne is Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, een partijgenoot van Jambon. "We hebben een inschattingsfout gemaakt", geeft zijn woordvoerder Jeroen Tiebout aan deredactie.be toe. "In overleg met de politie hadden we besloten het nummer 112 te vermelden omdat we geen nieuw nummer in het leven wilden roepen. Dat had de verwarring alleen maar groter gemaakt."

Tiebaut benadrukt eveneens dat het niet de bedoeling is om bij pech langs de autosnelweg meteen 112 te bellen. "Bij een platte band moeten mensen de pechverhelpingsdienst contacteren. Enkel wanneer de situatie ernstig is, is het noodnummer gerechtvaardigd."