CD&V-overleg in Hasselt voorlopig gestaakt, toestand bij SP.A onduidelijk

Het politieke overleg over de politieke impasse in Hasselt heeft voorlopig nog geen resultaat opgeleverd. De coalitiepartners SP.A en CD&V hebben de hele dag - apart - overleg gepleegd over de positie van burgemeester Hilde Claes (SP.A). De bijeenkomst van de CD&V'ers is gestaakt, van de SP.A is er voorlopig nog geen nieuws.

De Hasseltse burgemeester is in opspraak gekomen wegens een geval van mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van een overheidsopdracht. Ook op de promotie van haar bal "Zondag met Hilde" was kritiek gekomen. Gisteren kwam het dan tot een openlijke ruzie binnen de SP.A, nadat Claes zwaar had uitgehaald naar haar (lokale) partijvoorzitter Rob Beenders en schepen Valerie Del Re.

Vannacht werd er alvast tot 1 uur vergaderd op het hoofdkwartier van de SP.A in Hasselt. Daarna zijn nationaal voorzitter John Crombez, Beenders en Del Re samen in één auto weggereden. Niemand geeft voorlopig commentaar.

Zowel Groen als CD&V gaven gisteren al aan dat ze snel duidelijkheid willen. Wie "voert de toon" binnen de partij en wat met die mogelijke belangenvermenging? Groen zette zelfs tijdelijk het kartel met de SP.A stop. De Hasseltse christendemocraten wilden dan weer tijdens het college van burgemeester en schepenen beslissen of ze nog samen met de SP.A kunnen besturen. Dat college kwam normaal om 9 uur vanochtend bijeen, maar dat is dus niet doorgegaan.

Zowel bij SP.A als bij CD&V was er de hele dag overleg aan de gang, in aanwezigheid van de nationale partijvoorzitters John Crombez en Wouter Beke. Het is nog onduidelijk wat dat overleg heeft opgeleverd. Het overleg bij CD&V is intussen gestaakt en Beke is weer vertrokken. Allicht is het wachten op wat het overleg bij de SP.A oplevert.

N-VA: "We hadden dit al lang zien aankomen"

Minister van Defensie en N-VA-fractieleider in Hasselt Steven Vandeput had de crisis binnen de Hasseltse coalitie al lang zien aankomen. "De Hasseltse coalitie is bijeen gedwongen, de Hasselaar heeft er ook niet voor gekozen." Er was volgens Vandeput een gebrek aan visie. "Wij hebben altijd gevraagd wat de visie van de coalitie is. Vandaag stellen we vast dat er geen gemeenschappelijke visie is binnen die coalitie, iedereen werkt voor zichzelf."

De N-VA is alvast bereid om "bij te dragen aan een goed bestuur" in Hasselt, net zoals de partij dat al was in 2012. Dat er al gefluisterd wordt dat de N-VA overlegt met CD&V om het roer over te nemen, vindt Vandeput "normaal". Hij benadrukt echter dat zijn partij nu vooral waarneemt en zich voorbereidt op de volgende gemeenteraad om daar te vragen hoe het nu precies zit.