Coming-out van "Eat pray love"-auteur na kankerdiagnose partner

Elizabeth Gilbert, de schrijfster van de bestseller "Eat pray love", heeft in een emotionele Facebookpost haar lezers laten weten dat ze een relatie heeft met haar beste vriendin Rayya Elias. Tegelijkertijd meldt ze dat Rayya pancreas- en leverkanker heeft en dus ongeneeslijk ziek is.

"Eat pray love" van Gilbert kwam in 2006 uit en gaat over haar reiservaringen in Italië (eat), India (pray) en Bali (love). In 2010 werd het boek verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol. Begin deze zomer raakte al bekend dat Gilbert ging scheiden van haar man José Nunes, die ze ontmoette op Bali en die ook opduikt in het boek.

Nu meldt ze dat ze een nieuwe partner heeft, haar beste vriendin sinds jaren Rayya Elias. Dat ze verliefd was op Elias realiseerde Gilbert zich pas toen Elias de diagnose van ongeneeslijke kanker kreeg. "Dood -of het vooruitzicht ervan- veegt alles weg wat niet echt is", schrijft ze. "Ik ben geconfronteerd met deze waarheid: ik hou niet alleen van Rayya, ik ben verliefd op haar. En ik heb geen tijd meer om deze waarheid te ontkennen. Het idee dat ik ooit naast haar zou zitten in een ziekenhuis, haar hand zou vasthouden en haar zou zien wegglijden zonder dat ze op de hoogte zou zijn van mijn echte gevoelens voor haar... wel, die gedachte was ondenkbaar voor mij." 

Gilbert geeft in de post ook aan dat haar liefde voor Rayya de aanleiding voor haar scheiding was, maar blijft hierover uit respect voor haar ex-man op de vlakte.