De Wever voert strijd op tegen wat hij "prostitutie­lokalen" noemt

Niet-professionele massagesalons die zich in Antwerpen willen vestigen, moeten daar voortaan toelating voor vragen aan de stad. Het gaat om een primeur in Vlaanderen. Antwerpen wil zo vooral mensenhandel en verdoken prostitutie bestrijden.

Veel van die massagesalons zijn niet aangesloten bij een wettelijk erkende beroepsvereniging. Een vestigingstoelating zorgt ervoor dat zulke salons grondig gecontroleerd kunnen worden. 

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) benadrukt dat de veiligheids- en gezondheidsrisico's enorm zijn. "Die massagesalons die feitelijk prostitutielokalen zijn trekken natuurlijk klanten. Die onderhandelen dan op straat over de prijzen. Dat kunnen we missen als kiespijn."

Zijn eerste bezorgheid gaat echter uit naar de dames die er werken, benadrukt De Wever. "Die moeten vaak in precaire omstandigheden leven, echt in een soort slavernij. Ook wat hun gezondheidstoestand betreft, blijken ze bij controles vaak dragers te zijn van allerlei aandoeningen. Dat zijn middeleeuwse toestanden die we moeten stoppen."