Deken Diest:"Kerkelijke zegen voor holebi's moet kunnen"

De deken van Diest, Felix van Meerbergen, pleit ervoor dat holebi's ook een soort van kerkelijke zegen krijgen. Dat zegt hij vanavond in het duidingsprogramma "Uitgelicht" op ROB-tv. Als mensen hun zegen vragen, moet de kerk dit ook kunnen geven, stelt de deken.
© Medicimage

"Mensen hebben nood aan rituelen, gebaren, tekens en woorden", zegt Felix Van Meerbergen aan VRT-Nieuws. Volgens hem moet de Kerk nadenken om hierin ook holebi's tegemoet te komen. Over een huwelijk wil de deken niet echt praten, want dat woord blokkeert volgens hem het debat. Maar een soort van kerkelijk ritueel moet volgens hem wel mogelijk zijn. 

Verder in het interview met ROB-tv zegt Van Meerbergen dat ook gehuwde mannen priester moeten kunnen worden en dat het ambt ook moet worden opengesteld voor vrouwen. "De functie van priester of deken mag men niet laten afhangen van geslacht of status, het moet een soort van herderschap zijn."

De deken van Diest vindt dat de Kerk in de wereld moet staan en een antwoord moet geven op vragen die de mensen stellen.