Guy Verhofstadt gaat mee onderhandelen over brexit

Guy Verhofstadt gaat in naam van het Europees Parlement mee onderhandelen over de brexit zodra de gesprekken van start gaan. Dat heeft de conferentie van voorzitters beslist.

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, is nog steeds koffiedik kijken. Zelfs het tijdstip waarop de beide partijen de onderhandelingen opstarten, blijft onduidelijk. Wel is nu zeker wie de onderhandelingen in naam van de Europese Unie zal leiden.

Die Europese Unie schuift niet één, maar drie namen naar voren. Elk van de drie pijlers mag immers iemand afvaardigen om voor zijn "winkel" te onderhandelen. Eerder heeft de Europese Commissie de Fransman Michel Barnier aangeduid. De Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders deed hetzelfde met de Belgische diplomaat Didier Seeuws.

Nu heeft ook het Europees Parlement zijn mannetje aangewezen in de figuur van Guy Verhofstadt. Dat zijn de voorzitters van de verschillende fracties in het parlement samen met de voorzitter van het parlement Martin Schulz overeengekomen.

Twee van de drie Europese onderhandelaars zijn dus Belgen. Opvallend: Seeuws was vroeger de woordvoerder van Verhofstadt toen hij nog premier van België was.