Heibel om hindoegod Ganesha op bieretiket

Brouwerij The Musketeers uit Ursel in Oost-Vlaanderen reageert verbaasd op de eis van een hindoe-activist om de afbeelding van de god Ganesha op één van haar bieren te verwijderen. Het label is net een ode aan de Indische olifant, verduidelijkt de brouwerij.

In maart heeft The Musketeers het bier Jack's Precious IPA gelanceerd. Op het etiket staat een afbeelding van de god Ganesha, weliswaar met in de ene hand een koksmes en in de andere een worst.

Rajan Zed van de Universal Society of Hinduism eist dat de brouwerij de afbeelding van het label verwijdert. In juni heeft de activist ook al amazon.com aangepakt voor de verkoop van producten met hindoesymbolen.

"Ganesha wordt zeer diep vereerd in het hindoeïsme en moet vereerd worden in tempels of schrijnen bij mensen thuis, en niet uit commerciële hebzucht worden gebruikt om bier te verkopen", aldus Zed. "Ganesha verbinden aan een alcoholische drank is bovendien zeer respectloos."

De zoo van Gent

Brouwerij The Musketeers zegt dat Rajan Zed noch een ander lid van de hindoegemeenschap haar heeft gecontacteerd. "De brouwerij had bij het creëren van het etiket van Jack's Precious IPA op geen enkele manier de bedoeling iemand te kwetsen", zegt het bedrijf in een mededeling.

"Integendeel: het bier is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren had moeten sluiten. Net daarom koos de brouwerij voor de god Ganesha als icoon. De brouwerij wil met dit bier deze olifant en de Gentse legende visualiseren. De brouwerij wil zich excuseren als ze daarmee onbedoeld een gemeenschap kwetst."