Loonkloof tussen man en vrouw begint al bij start loopbaan

De loonkloof tussen man en vrouw is al vanaf het begin van de loopbaan merkbaar. Mannelijke startende bedienden krijgen vaker dan hun vrouwelijke collega's bonussen, premies of extralegale voordelen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

SD Worx vergeleek iets meer dan 11.500 salarissen van jongeren van minder dan 24 jaar en met minder dan twee jaar anciënniteit. Daaruit blijkt dat het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden gemiddeld 3,8 procent hoger ligt dan van vrouwelijke startende bediendes.

Het grootste verschil zit in het variabele loon en de aanvullende voordelen. Mannelijke starters krijgen vaker dan vrouwelijke starters een variabel loon of extralegale voordelen. Daarbij gaat het niet alleen om bonussen, commissies en premies maar ook om loonbonussen, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen. Mannen maken op die manier drie maal meer kans op een bedrijfswagen.

SD Worx ziet een aantal objectieve verklaringen voor de verschillen. Er werken meer vrouwen in sectoren die minder goed betalen en waar de extralegale voordelen beperkter zijn. Toch speelt ook subjectiviteit soms mee. "De beste onderhandelaar krijgt het hoogste loon", zegt Christel Van Wouwe van SD Worx.