Nieuwe technologie uit Antwerpen herkent foto's van IS-aanhangers

Textgain, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, heeft software ontwikkeld die foto's van IS-aanhangers herkent. Cyber- en echte terroristen zetten naar verluidt totaal andere foto's op het web dan onschuldige burgers.
AP2002

Startend bedrijf Textgain ontwikkelde eerder al software om haatberichten op Twitter te ontcijferen. Maar terroristen of sympathisanten veranderen hun methodes en versturen informatie versleuteld of communiceren via beeldmateriaal. Dat kan de computer niet lezen.

Onderzoekers hebben daar nu iets op gevonden. Met zogeheten deep-learningtechnieken worden duizenden foto's van IS-aanhangers vergeleken met die van andere gebruikers om zo de verschillen te leren.

Selfies, huisdieren en beroemdheden

"Doorsnee gebruikers van sociale media delen vooral selfies en plaatjes van huisdieren, filmhelden, voetbalsterren en ovenschotels", legt Guy De Pauw uit. "IS-aanhangers delen foto's van oorlogswapens, ontploffingen, al dan niet gesneuvelde strijders en vlaggen. Ons leeralgoritme gaat zelf patronen zoeken die voor de mens moeilijk te interpreteren zijn. We kunnen nu al 85 tot 90 procent van de beelden juist herkennen. Geef ons miljoenen foto's meer en dat percentage kan nog aanzienlijk oplopen."

De software kan worden ingezet in de strijd tegen jihadistische propaganda online. "Ons vorige pakket heeft al wat aandacht gekregen. De overheid heeft ook geld vrijgemaakt voor social mediamonitoring. Het klimaat is rijp om dit in de praktijk om te zetten en we hopen als bedrijf mee te kunnen dingen naar een aanbesteding", besluit De Pauw.

Meest gelezen