Nucleaire sites krijgen speciale politie tegen terroristen

De kerncentrales en andere nucleaire sites in ons land krijgen elk een snelleresponsteam, een politie-eenheid die getraind is om in te grijpen bij een aanslag. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws en werd bevestigd aan VRT Nieuws. De agenten moeten tegen volgend jaar de zowat 140 militairen vervangen die nu de sites bewaken.

De nucleaire installaties in ons land, met onder andere de kerncentrales in Doel en Tihange, en de sites in Fleurus, Dessel en Mol, worden sinds een aantal maanden 24 uur per dag en 7 dagen per week bewaakt door in totaal 140 militairen. Het is niet de bedoeling dat dat zo blijft. Daarom wil de regering een gespecialiseerd bewakingskorps oprichten.

Geen concrete dreiging

De snelleresponsteams zullen bestaan uit agenten van de federale politie die een speciale training krijgen om tussen te komen bij een aanslag. Ook ex-militairen, die een overstap naar de politie maken, passen binnen het profiel.

"Dit korps zal worden ingezet voor de bescherming van nucleaire sites, het aanwezige personeel, het radioactief materiaal en documenten waarin belangrijke informatie staat", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Op het kabinet van Jambon benadrukken ze nog dat er de voorbije maanden geen concrete dreiging was.

Statische bewakingsopdrachten

Er zijn nu al een reeks veiligheidsmaatregelen van kracht in de kerncentrales. Maar extra politie kan helpen", zegt FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. Kerncentrales hebben ongewapende privébewakers in dienst, terwijl snelleresponsteams zijn uitgerust met ballistische helmen en semi-automatische geweren. De teams zullen net als de militairen vandaag de buitenkant van de sites bewaken en blijven dus ook ter plaatse.