Regering overweegt gerechtelijke stappen in zaak-Caterpillar

De regering bekijkt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, dat zijn vestiging in Gosselies wil sluiten. Dat zei eerste minister Charles Michel (MR) bij de bespreking van het dossier in de Kamercommissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken.

Dat het bedrijf het niet nauw neemt met de procedure voor collectief ontslag, de zogenoemde Wet-Renault, is al enkele dagen duidelijk. Zo aarzelde de directie om de vakbonden een aanspreekpunt te bieden zodat de consultatiefase van start zou kunnen gaan.

De regering heeft een advocatenkantoor in de arm genomen om te onderzoeken of het bedrijf de wet heeft overtreden. Ze zou op die manier onmiddellijk een vuist kunnen maken tegenover de directie in de VS. "Als het enigszins mogelijk is overwegen wij een gerechtelijke procedure", aldus premier Michel.

Brugpensioen

De regering heeft ook al contact genomen met de Amerikaanse ambassade in Brussel en met de Belgische ambassadeur in Washington. "Begin volgende week is er een onderhoud met onze ambassadeur, er zal contact worden gelegd met de Amerikaanse directie", aldus Michel. "We moeten offensief zijn en zullen niet dulden dat deze toestand onbestraft blijft. De directie moet haar verantwoordelijkheid opnemen."

Premier Michel en minister van Werk Kris Peeters zeggen ook dat ze er alles aan zullen doen om zoveel mogelijk industriële werkgelegenheid te redden in de streek van Charlerloi. "We moeten alles in het werk doen om een industriële activiteit in Charleroi te behouden om zo het verlies van jobs zoveel mogelijk te beperken."

Over een mogelijke financiële tegemoetkoming vanuit de overheid wil de regering het nadrukkelijk niet hebben. Zo zouden de vakbonden graag de minimumleeftijd voor werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, verlaagd zien. "We beseffen heel goed dat we in deze eerste fase geen vragen moeten beantwoorden die een hypotheek kunnen leggen op de discussie in dit stadium", aldus minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de Kamer. "Het is op dit moment bovendien moeilijk te zeggen hoe lang de consultatiefase zal duren."

Maandag wil Michel samen met de Waalse regering het actieplan tegen Caterpillar verder bespreken.

Overleg met Hollande

Michel wil daarnaast ook een overleg met de Franse president François Hollande, om te achterhalen waarom Caterpillar voor Grenoble en niet voor Gosselies heeft gekozen. De strijd om jobs tussen de verschillende Europese lidstaten moet ophouden, was ook bij verschillende andere fracties te horen in de Kamercommissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken.