Russische rivier kleurt bloedrood

In het hoge noorden van Rusland kleurt een rivier sinds enkele dagen bloedrood. Buurtbewoners wijzen een nabijgelegen nikkelfabriek met de vinger.

Ze lijkt momenteel meer op een reuzegroot bloedvat dan op een rivier: de Daldykan in de buurt van de stad Norilsk in het hoge noorden van Rusland. Sinds enkele dagen kleurt het water bloedrood, zoals foto's op sociale media aantonen.

De oorzaak van de opmerkelijke verkleuring is nog niet met zekerheid vastgesteld. Het Russische ministerie van Milieu vermoedt evenwel dat een "onbekend chemisch product" in het water is terechtgekomen. Mogelijk is het afkomstig van de nikkelfabriek Nadezhda in de buurt.

Ook buurtbewoners wijzen met een beschuldigende vinger naar de fabriek, ook al omdat het volgens hen niet de eerste keer is dat de rivier bloedrood kleurt. Het stadsbestuur laat wel weten dat de rivier niet op de watervoorziening is aangesloten. Een direct gevaar voor de volksgezondheid zou zich dan ook niet stellen.

De fabriek Nadezhda is in handen van Norilsk Nickel, de grootste nikkelproducent van de wereld. Die ontkent dat de rode kleur door zijn fabriek is veroorzaakt.

Hoe dan ook staat Norilsk bekend als een van de meest vervuilde plekken van Rusland en mogelijk van de hele wereld. De streek is rijk aan ertsen en telt talrijke raffinaderijen en smelterijen van metalen. Hierdoor is de bodem zwaar vervuild met metalen als nikkel, koper en palladium.