Salah Abdeslam houdt de lippen op elkaar tijdens nieuwe ondervraging

In Parijs is terreurverdachte Salah Abdeslam vanochtend opnieuw ondervraagd over zijn rol bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Veel wijzer is de rechter niet geworden.

Abdeslam is de enige terrorist die de aanslagen in Parijs overleefd heeft. Hij kan de rechter belangrijke informatie geven, maar koos er vanmorgen voor om zijn recht op zwijgen te gebruiken.

"We hebben er goede hoop op dat hij zal praten. Maar het zal niet voor vandaag zijn", verklaarde zijn Franse advocaat Frank Berton voor de aanwezige journalisten. Zijn cliënt werd vanmorgen vroeg uit de cel gehaald, in de gevangenis van Fleury-Mérogis, ten zuiden van Parijs.

Rond 7u20 is Abdeslam onder zware bewaking aangekomen in het Parijse Paleis van Justitie. Om 10 uur werd hij verhoord.

Abdeslam werd op 27 april vanuit ons land naar Frankrijk overgebracht. Op 20 mei werd hij voor het eerst verhoord door Franse onderzoeksrechters. Ook toen weigerde hij te antwoorden.

Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden en tientallen gewonden.

Wie is Salah Abdeslam?

De naam van Salah Abdeslam viel het eerst kort na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Abdeslam speelde een belangrijke rol bij die aanslagen. Twee dagen voor de aanslagen boekte hij in de buurt van Parijs een hotelkamer voor hem en de andere terroristen. Hij huurde ook twee wagens die gebruikt werden tijdens de aanslagen. 

Na de aanslagen liet hij zich in Parijs ophalen door vrienden in Sint-Jans-Molenbeek. Hij blijft daarna bijna vier maanden onder de radar. Op 15 maart word Abdeslam bijna gevat tijdens een huiszoeking in Vorst. Abdeslam kon toen ontsnappen na een schietpartij. Drie dagen later, op 18 maart, werd hij ten slotte opgepakt in een huis in Sint-Jans-Molenbeek. Frankrijk vroeg toen zijn overlevering. Die overlevering vond plaats op 27 april.

Abdeslam blijft ook nog altijd een grote terreurverdachte voor ons land. Het onderzoek in België naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart, wordt nog altijd gevoerd. Abdeslam werd ook al in verdenking gesteld voor de schietpartij in Vorst, drie dagen voor Abdeslam werd opgepakt.