Springsteen openhartig over levenslange strijd met depressies

Bruce Springsteen (66) heeft in een openhartig interview met Vanity Fair uitvoerig gepraat over zijn levenslange strijd met depressies. Hij deed dat om zijn autobiografie "Born to run" te promoten die eind september uitkomt.
AP2014

In het boek beschrijft Springsteen zijn jeugd te midden van "de poëzie, het gevaar en de duisternis" van het straatarme en streng katholieke Freehold, New Jersey en de opkomst van de E Street Band.

Springsteen vertelt in het boek ook eerlijk over hoe zijn persoonlijke strijd tegen depressies hem tot zijn beste songs inspireerde. Al meer dan 30 jaar geleden ging de artiest voor het eerst naar een therapeut.

Ook recent, in de periode van het album "Wrecking ball" (2012), zat hij in een depressie. Op dat album staat zelfs een nummer met de titel "This depression". "Tussen mijn 60e en 62e was ik verpletterd", zegt Springsteen. "Daarna ging het een jaar goed, maar ik ging weer onderuit van mijn 63e tot mijn 64e." Volgens Springsteen merkt zijn vrouw Patti Scialfa het meteen op wanneer het niet goed met hem gaat. "Patti ziet dan een goederentrein geladen met nitroglycerine die aan het ontsporen is. Dan gaat ze met me naar de dokter en zegt ze: Deze man heeft een pil nodig."

Zijn vrouw voelt zich minder comfortabel bij de passages in het boek waarin het over zijn depressies gaat. "Maar dat is Bruce", zegt ze. "Hij heeft het boek aangepakt zoals hij een song schrijft en vaak los je tijdens het schrijfproces iets op dat je aan het uitzoeken bent. In dat opzicht is het fantastisch voor hem dat hij over zijn depressies kan schrijven. Veel van zijn werk is ontstaan uit het feit dat hij dat deel van zichzelf probeerde te overmeesteren."