Trump: "Poetin is veel meer een leider dan Obama"

De Russische president Vladimir Poetin is een betere leider geweest dan dan de Amerikaanse president Barack Obama. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gezegd tijdens "Commander in chief" op NBC News. Zijn rivaal Hillary Clinton werd dan weer aangepakt op haar privémails.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In het programma werden de twee presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton elk afzonderlijk geïnterviewd over het buitenlands beleid dat ze willen voeren indien ze verkozen zouden worden. Naast de vragen van presentator Matt Lauer kwamen de vragen ook vanuit het publiek, dat bestond uit Amerikaanse militairen en oorlogsveteranen.

De Republikeinse presidentskandidaat Trump kwam terug op zijn band met Poetin en haalde daarbij fel uit naar Obama. "Poetin is een leider, veel meer dan onze president Obama ooit is geweest. Wij hebben een verdeeld land." Al benadrukte Trump tegelijk dat hij geen fan is van het (politieke) systeem in Rusland.

Maar, als hij president zou worden, dan denkt Trump wel dat hij goed zou opschieten met Poetin. "Rusland wil de terreurgroep IS net zo graag verslaan als wij. Zou het niet fantastisch zijn om samen te werken en IS uit te schakelen? Zou dat niet fantastisch zijn?"

Trump benadrukte verder nog dat hij een plan had om IS te verslaan. "Ik heb ook een aanzienlijke kans om te winnen", klonk het. Wat dat plan inhoudt, besloot hij voor zichzelf te houden. "Ik wil nu niet aan de vijand laten weten wat mijn plan is."

Clinton: "IS verslaan zonder grondtroepen"

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton werd op haar beurt aangepakt over het gebruik van een eigen mailserver in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken. Clinton herhaalde dat ze daar een fout had begaan en dat ze het zeker nooit opnieuw zou doen. 

Verder zei Clinton ook dat ze -als ze president zou worden-, geen grondtroepen naar Irak of Syrië zal sturen. "We zullen nooit meer grondtroepen inzetten in Irak. En we zullen ze ook niet inzetten in Syrië. We gaan IS zonder Amerikaanse grondtroepen verslaan."

Het eerste echte presidentiële debat, waarin Trump en Clinton het rechtstreeks tegen elkaar zullen opnemen, staat gepland voor 26 september.