Turkije schorst nog eens 11.000 leerkrachten

Kort voor het begin van het nieuwe schooljaar heeft de Turkse regering 11.285 leerkrachten wegens vermoedelijke steun aan de verboden Koerdische Arbeiderpartij PKK geschorst. Ze zouden aan acties deelgenomen hebben die de PKK en haar organisaties zouden ondersteunen. Dat heeft het gezagsgetrouwe persagentschap Anadolu vandaag gemeld.
AP2005
Schoolkinderen in een schooltje in de stad Van.

Premier Binali Yildirim had maandag de schorsing van duizenden leerkrachten wegens hun zogenaamde steun aan de PKK aangekondigd. Hij zei dat naar schatting 14.000 leerkrachten voornamelijk in het Koerdische zuidoosten van het land "op de een of andere manier wat met terreur te maken hebben". Het schooljaar begint in Turkije op 19 september.

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli had de regering in Ankara al meer dan 20.000 leerkrachten wegens mogelijke banden met de beweging van prediker Fethullah Gülen geschorst. President Recep Tayyip Erdogan stelt Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Volgens regeringscijfers zijn er in Turkije meer dan 850.000 leerkrachten.

Intussen zijn de overwegend Koerdische districten Sur in de stad Diyarbakir en Silvan in de provincie Diyarbakir vandaag onder curatele van de staat gesteld, aldus Anadolu. De districten werden tot nog toe bestuurd door de DBP, de lokale afdeling van de pro-Koerdische HDP. Eerder leverden PPK-aanhangers zware gevechten met de regeringstroepen in Sur en Silvan. Erdogan beschouwt de HDP als de verlengde tak van de PKK.

Meest gelezen