Vananroye, van dienstenchequecentrum naar burgemeesterstoel

Nadja Vananroye is de nieuwe burgemeester van Hasselt. Tot nu toe was ze CD&V-schepen van Welzijn, Gezin en Senioren, OCMW-voorzitter en voorzitter van het Jessa ziekenhuis. Ze heeft een sociale achtergrond en was ook algemeen directeur van het dienstenchequebedrijf IN-Z.
Nicolas Maeterlinck

Nadja Vananroye werd op 15 augustus 1973 in Hasselt geboren. Na haar middelbare studies aan het Amandina College in Herk-de-Stad, haalde ze een bachelor in Maatschappelijk Werk aan de Katholieke Hogeschool Leuven en daarna een master Management in de Sociale Economie aan de Universiteit Antwerpen.

In 1996 startte ze haar loopbaan bij het dienstenchequecentrum vzw Isis, dat intussen IN-Z is geworden, en dat met meer dan duizend werknemers uitgroeide tot een van de grootste werkgevers in Limburg. Vananroye werd in 1998 werd ze er algemeen directeur.

In 2008 werd ze uitgeroepen tot manager van het jaar in de sociale-economiesector. Datzelfde jaar werd ze ook de nieuwe voorzitter van ACW-Limburg. Van 2003 tot 2010 was ze bovendien ook lector aan de Katholieke Hogeschool Leuven in "beleidsgericht werken en organisatieontwikkeling".

Politieke carrière

In 2006 krijgt ze de derde plaats op de lokale CD&V-lijst en ze wordt meteen verkozen met meer dan 1.100 voorkeurstemmen. Zes jaar later, in 2012, staat ze op de vierde plaats en opnieuw wordt ze rechtstreeks verkozen, dit keer met 1.654 stemmen op haar naam. Dat resultaat wordt beloond met een plaats in de gemeenteraad: ze wordt schepen van Welzijn, Gezin en Senioren en voorzitter van de OCMW-raad. Daarnaast is ze ook voorzitter van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.

Na de politieke crisis in Hasselt rond SP.A-burgemeester Hilde Claes wordt ze aangeduid als nieuwe burgemeester. Vananroye is gehuwd met Karel Stevens en heeft een zoontje van acht.

"Vertrouwen terugbrengen"

Volgens Vananroyen was de keuze van CD&V om haar aan te duiden als nieuwe burgemeester gestoeld op haar ruime ervaring in crisissituaties en het leiden van organisaties. "Vanuit mijn vroegere functie als leidinggevende bij In-Z en meer recent bij de reorganisatie van het ziekenhuis heb toch een stuk bewezen dat ik kan standhouden in moeilijke situaties en dat ik mensen kan samenbrengen."

Vananroyen heeft naar eigen zeggen de opdracht aanvaard omdat ze te allen prijze de onbestuurbaarheid van de stad wou vermijden. Ze vindt het op dit moment vooral belangrijk om vertrouwen te brengen, mensen bij het bestuur te betrekken en aan open bestuur te doen.

"We willen een andere stijl en die andere stijl heeft te maken met transparantie, daar willen we in de toekomst voor staan, zodat de Hasselaren opnieuw fier kunnen zijn op hun bestuur", aldus burgemeester Vananroyen. Over haar voorgangster wil ze zich niet uitspreken. "De situatie is wat ze is. Wij willen nu vooral vooruit."

"We zaten in een impasse", bevestigt CD&V-voorzitter Wouter Beke. "CD&V levert met een kandidaat-burgemeester iemand die ervaring heeft in crisismanagement en het leiden van een grote organisatie, iemand die een ziekenhuis op orde heeft gezet en die heel veel vertrouwen heeft bij de mensen."