Veertig banen op de tocht bij Dana Belgium in Brugge

Bij metaalbedrijf Dana Belgium in Brugge zijn 40 jobs bedreigd. De directie heeft vanmidag de intentie tot collectief ontslag van 32 arbeiders en acht bedienden uitgesproken tijdens een bijzondere ondernemingsraad, meldt ACV-CSC Metea.

Rond 15 uur was de bijzondere ondernemingsraad nog aan de gang, maar de intentieverklaring van de directie om 40 banen te schrappen raakte wel al bekend. De directie zegt dat de beslissing het gevolg is van de dalende markten en van het uitblijven van herstel in Azië.

Dana Belgium wil wel 1,8 miljoen euro investeren tegen eind 2017 om de fabriek een "upgrade" te geven. Eerder dit jaar werden de nacht- en weekenddiensten in het bedrijf afgeschaft.

De vakbonden hadden gevreesd voor nog meer ontslagen. "Uiteraard zijn we niet tevreden met die 40 ontslagen, dat zijn er teveel", zegt Hans Desmet (ACV).

"Zeker omdat we ook gehoord hebben dat er wordt geïnvesteerd om de fabriek te upgraden. Dat gebeurt op de kap van de mensen. Men had eerder al een oefening in efficiëntie moeten maken, dan hadden we nu misschien niet voor zo'n grote investering gestaan en hadden die mensen misschien ook niet ontslagen moeten worden", zegt Desmet.

Bij Dana Belgium werken zowat 500 mensen, 350 arbeiders en 150 bedienden.