Verdachte zuuraanval zocht vóór feiten beelden van slachtoffers zuuraanval

Voor hij zijn slachtoffer overgoot met zwavelzuur heeft de beschuldigde op internet foto's gezocht van slachtoffers van dergelijke zuuraanvallen. Die foto's stuurde hij ook naar Delhaize om zijn dreigementen kracht bij te zetten. Dat heeft de 41-jarige man bekend op de Brusselse correctionele rechtbank. Daar staat de man terecht voor moordpoging, afpersing en poging tot afpersing.

Op 20 februari 2015 werd een poetsvrouw van een Delhaize-filiaal in de Antwerpse Museumstraat overgoten met een bijtend product, waardoor ze ernstige verwondingen opliep in het gezicht en aan haar hand en arm. De dader bleek een man te zijn die Delhaize het jaar daarvoor had bedreigd en afgeperst. De plannen voor die afpersing begon hij maanden voordien te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

"Ik dreigde met een aanval met zwavelzuur omdat ik dacht dat ze dan wel zouden betalen", zei de beschuldigde. "Nadat ik de foto's had gestuurd, betaalde Delhaize in december en januari maar nadien weigerden ze verder te betalen." Omdat hij op een nieuwe mail naar Delhaize geen reactie kreeg, voerde hij de druk op: "Ik stuurde een tweede mail en gaf ze 24 uur om te betalen, anders zou ik een zuuraanval plegen. Ik ben dan in een winkel gootsteenontstopper gaan halen en heb een beetje uitgetest op mijn been. Dat deed niet veel pijn. De volgende ochtend heb ik die mevrouw dan met de gootsteenontstopper overgoten. Ze begon te gillen en ik rende weg."

Volgens de beschuldigde wist hij niet dat de gevolgen van zijn daad zo ernstig zouden zijn. Na de zuuraanval betaalde Delhaize nog een som geld maar uiteindelijk werd Frenken in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt.

Slachtoffer vraagt 500.000 euro schadevergoeding

Het slachtoffer en haar familie hebben een provisionele schadevergoeding van 500.000 euro gevraagd om de medische kosten en de morele schade te dekken. Warenhuisketen Delhaize vraagt op haar beurt een schadevergoeding van twee miljoen euro voor imagoschade, omzetverlies en de inzet van extra beveiliging.