Vermist onderdeel Magritte-schilderij teruggevonden in Engeland

Er is een derde deel van Magrittes "La pose enchantée" opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Op "La pose enchantée", dat René Magritte heeft geschilderd in 1927, zijn twee naakte vrouwen afgebeeld. Van het schilderij was ongeveer 80 jaar geen spoor te bespeuren. Tot in 2013 ontdekt werd dat de kunstenaar het werk had opgedeeld en overschilderd. Vandaag maakte het Norwich Castle Museum & Art Gallery bekend dat zij het derde paneel hebben ontdekt. Dat schrijft The Guardian.
"La pose enchantée" werd door Magritte geschilderd in 1927.

Magritte had het werk geschilderd op een paneel van 114 op 162 cm groot. Om een nog onduidelijke reden besliste de Belgische surrealist om het doek in vier te delen en om elk van de vier panelen te overschilderen.

Vandaag raakte bekend dat de rechteronderkant van "La pose enchantée" zich achter het doek "La condition humaine" bevindt, een werk dat in 1995 in handen kwam van de Norwich Castle. De ontdekking werd vastgesteld door röntgenonderzoek (foto onder). Nu blijft enkel het stuk rechtsboven van het werk zoek.

In 2013 ontdekten onderzoekers aan het MoMa in New York, naar aanleiding van een grote Magritte-tentoonstelling, dat er achter "Le portrait" (1935) nog een ander schilderij schuilging. Het bleken het hoofd en de romp te zijn van de naakte vrouwen van "La pose enchantée".

De voeten van de vrouwen had Magritte overschilderd door "Le modèle rouge" (1935), dat in het Moderna Museet in het Zweedse Stockholm hangt.

"La condition humaine":

Het paneel onder röntgenstraling: