Willy Claes raadt dochter Hilde aan om stap opzij te zetten

Oud-SP.A-boegbeeld Willy Claes geeft zijn dochter Hilde het advies om een stap opzij te zetten als burgemeester van Hasselt. "Rekening houdend met het feit dat haar borstkanker nog verder moet behandeld worden, zou ik haar de raad geven om de anderen het te laten opknappen", zegt hij in "Spits met David" op Radio 2. Hij benadrukt wel dat het om een louter persoonlijk advies als vader gaat, niet als partijman.

Het politieke lot van Hilde Claes hangt aan een zijden draadje. De Hasseltse burgemeester is in opspraak gekomen door een geval van mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van een overheidsopdracht. Lokale en nationale politieke kopstukken zoeken momenteel naar een uitweg.

"Ik heb in dit soort verhalen een grote ervaring", reageert Willy Claes. "Ik kan mij inbeelden dat mijn dochter vooral gepijnigd is door de slagen onder de gordel van partijgenoten. Dat moet hard en zeer triest aankomen. Het is intriest om vast te stellen dat persoonlijke ambities het halen op wat traditioneel in de socialistische partij prioritair was: kameraadschap en solidariteit. Dat is in dit geval ver te zoeken."

Opvallend is dat Claes gisteren aan het dirigeren was in hetzelfde gebouw waar gediscussieerd werd over het lot van zijn dochter. Hij benadrukt dat hij geen intentie heeft om een rol te spelen in het verhaal. "Mijn dochter heeft een onafhankelijke geest. Ze heeft zelden of nooit aan mij advies gevraagd over politieke aangelegenheden. Niet toen ze burgemeester werd, en ook niet daarna. Ik heb mij daar nooit in gemoeid. Er is geen enkele reden waarom ik nu een rol zou gaan spelen."

Of Hilde Claes nog burgemeester kan blijven, is hoogst onzeker. "Ik ga daar geen pronostiek op doen", zegt Willy Claes. "Als het van mij persoonlijk afhangt, rekening houdend met het feit dat de borstkanker nog verder moet behandeld worden, zou ik haar de raad geven: laat de anderen het maar opknappen. Maar dat is de raad van een vader, niet van een partijman. Zij moet zelf oordelen wat ze doet."