"Maria"-videoinstallatie van Bill Viola onthuld in Londen

De Amerikaanse pionier van de videokunst Bill Viola heeft in de St Paul's Cathedral in Londen een nieuw digitaal kunstwerk onthuld. De videoinstallatie "Maria", gebaseerd op de "Pietà" van Michelangelo is te bewonderen in de zijkapel naast het hoofdaltaar.
AFP or licensors

Aan de andere kant van het altaar wordt "Maria" geflankeerd door "Martyrs", een werk van Viola dat twee jaar geleden permanent in de kathedraal werd geïnstalleerd.

Op het plasmascherm, ingedeeld in middeleeuwse triptiekvorm, wordt in vijf segmenten het leven en lijden van de moeder van Christus uitgebeeld. In de beeldenreeks worden Bijbelse scènes in juxtapositie gezet met de huidige wereld. De opnames werden gemaakt in Los Angeles en in een nationaal park in Californië.

Viola ziet in Maria een "universele vrouwenfiguur die in haast alle spirituele en religieuze tradities aanwezig is". Zij is de belichaming van zowel het lijden als het geluk van de mens.

In de film wordt Maria door twee actrices gestalte gegeven. Een van hen voedt haar baby Jezus. De Pietà-Maria wordt gespeeld door de Italiaanse performance-artieste Lola Gayle.