"Nieuwe vorm van aanslagen plegen"

Procureur François Molins van Parijs zegt dat de terreurgroep IS een nieuwe vorm van aanslagen plegen heeft gevonden. In de zaak van de auto met gasflessen die in de buurt van de Notre-Dame is gevonden, zijn drie jonge vrouwen opgepakt, en dat is nieuw volgens Molins. Overigens is in de zaak ook een nieuwe arrestatie verricht.
AFP or licensors
In Boussy-Saint-Antoine zijn drie vrouwen opgepakt.

Procureur François Molins heeft meer uitleg gegeven bij de arrestaties. Onder de arrestanten bevonden zich drie jonge vrouwen, tussen 19 en 40 jaar, en Molins benadrukte dat de terreurgroep IS hen rechtstreeks heeft aangestuurd vanuit Syrië.

Hij merkte ook op dat, waar de vrouwen vroeger door IS gebruikt werden als huisvrouwen, voor huishoudelijke taken, worden ze nu ingezet om aanslagen te plegen. Dat is een nieuwe vorm van aanslagen plegen, zo zei Molins.

Het doel van het commando was duidelijk een aanslag plegen, zo zei Molins. Mogelijk was het doelwit het station "Gare de Lyon", een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer naar het zuiden van Frankrijk.

AFP or licensors

Nog een arrestatie

De Franse politie heeft gisterenavond de compagnon gearresteerd van een van de drie vrouwen die eerder die dag opgepakt was in verband met de vondst. Dat is vandaag uit bronnen bij het onderzoek vernomen.

De man is bij de Franse inlichtingendiensten bekend als "radicaal islamist". Zijn broer zit momenteel in de gevangenis wegens banden met de jihadist die in juni in een voorstad van Parijs een politieagent en diens vrouw had gedood.

Volgens de Franse president Francois Hollande is met de vondst en de arrestaties "een aanslag verijdeld" en een "(terreur-)groep vernietigd". "Maar er zijn er nog andere", zo waarschuwde het staatshoofd.

Band met België?

De hoofdverdachte in het onderzoek naar de wagen met gasflessen, een jonge vrouw van 19, zou ook in een dossier voorkomen van het Belgische federale parket. Dat heeft de RTBF gemeld maar het is niet bevestigd. Het federaal parket geeft geen commentaar, "in het belang van het Franse onderzoek".

De jonge vrouw zou contact hebben gehad met twee mensen uit Charleroi, die bekend staan als geradicaliseerd, en die op de OCAD-lijst staan als categorie 4, wat wil zeggen dat ze een poging hebben ondernomen om naar Syrië te gaan.

Eerder raakte bekend dat zij trouw heeft gezworen aan de terreurgroep IS. Dat melden verschillende Franse media op basis van een bron dicht bij het onderzoek.

De jonge vrouw werd gisteravond samen met nog twee andere vrouwen (van 23 en 39) opgepakt in Boussy-Saint-Antoine, op 25 kilometer ten zuidwesten van Parijs. "De drie zagen er zenuwachtig uit, ze keken de hele tijd rond zich", vertelt een getuige die de drie vrouwen had gezien voor hun arrestatie. "Op het moment van de arrestatie haalde een jonge vrouw (die van 19, nvdr.) een mes uit. Ze stak een politieagent in de buikstreek." De vrouw werd vervolgens uitgeschakeld door een politieschot in haar been.

De 19-jarige vrouw is de dochter van de eigenaar van de wagen die volgeladen met gasflessen in de buurt van de Notre Dame werd teruggevonden. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek - zo schrijven Franse media - heeft de vrouw trouw gezworen aan IS. Volgens RTL zou de politie een brief hebben teruggevonden waarin geschreven staat dat de drie vrouwen de moord van de nummer twee van IS, Abu Muhammad al-Adnani, willen wreken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve had gisteren al gezegd dat de drie vrouwen wellicht nieuwe gewelddadige acties aan het voorbereiden waren.

Wagen vol gasflessen onderschept

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie een verdachte wagen gevonden in de buurt van de Notre Dame-kathedraal in Parijs. Er lagen vijf gasflessen en drie jerrycans in. De eigenaar van de wagen staat bekend bij de veiligheidsdiensten voor opdringerige bekeringsijver. Hij is intussen vrijgelaten. Zijn dochter werd dus gisterenavond opgepakt, samen met nog twee vrouwen. Vóór gisteravond waren er al vier personen opgepakt, twee broers en hun vrienden, en gisterenavond is nog een man opgepakt.