"Plooien waren intern gladgestreken, maar toen kwam CD&V-veto tegen Claes"

Burgemeester van Lommel en voorzitter van SP.A Limburg Peter Vanvelthoven steekt zijn teleurstelling over de ontknoping van de crisis in Hasselt niet weg. "We hadden de plooien intern min of meer gladgestreken toen CD&V een veto stelde tegen Claes. Maar een crisis in Hasselt was het laatste wat wij wilden", aldus Vanvelthoven in "De ochtend". CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op zijn beurt ontkend dat hij ermee gedreigd heeft om met de N-VA in zee te gaan, zoals wordt gefluisterd.

"Het is jammer dat we de sjerp hebben moeten afgeven", reageert een duidelijk aangeslagen Vanvelthoven. Volgens de voorzitter van de Limburgse socialisten moesten er intern inderdaad wel wat plooien worden gladgestreken. "Maar dat overleg is doorkruist door de simpele maar harde boodschap van CD&V dat ze absoluut niet verder wilden met Hilde Claes."

"Wij hadden de intentie dat we met Hilde Claes de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wilden aanvatten. Daar was eensgezindheid over aan het groeien. Maar toen CD&V rond middernacht een veto stelde tegen Claes, is dat opnieuw besproken binnen de groep. CD&V stelde dat als SP.A echt zou vasthouden aan Hilde Claes, er dan een crisis zou ontstaan in Hasselt. Dat is het laatste wat wij wilden, maar ook het laatste ook wat Hilde wilde."

Vanvelthoven heeft lof voor Claes die zelf haar conclusies trok. "Het siert haar dat ze stelde dat haar persoon niet belangrijker is dan een verdere samenwerking van de coalitie. Ze zei zelf dat er belangrijker dingen zijn in het leven."

Mondeling akkoord met CD&V?

Op het gerucht als zou er een mondeling akkoord met CD&V zijn om na de verkiezingen van 2018 samen voort te doen, antwoordt Vanvelthoven enigszins ontwijkend.

"Ik zou willen dat we al zover waren. Er is afgesproken om te proberen opnieuw het vertrouwen op te bouwen. Dat is vandaag helemaal weg. Het is de bedoeling om met een nieuwe schepen het goed bestuur voort te zetten, het vertrouwen terug te winnen, en als het kan na 2018 voort te doen."

Kans voor de nieuwe generatie

Dat er door de recente gebeurtenissen een diepe kloof gegroeid is binnen de Hasseltse SP.A wil Vanvelthoven niet als dusdanig stellen. "We hadden een groot probleem en we hebben geprobeerd de plooien intern glad te strijken."

"De geste van Hilde Claes helpt om de stad bestuurbaar te houden, maar helpt ons ook om binnen SP.A Hasselt de nieuwe generatie meer ruimte te geven. Ik ben niet zo pessimistisch. Ik denk dat de nieuwe generatie in Hasselt nu de kans krijgt om te tonen wat ze waard is."

Dat de partijtop te lang heeft gewacht op het probleem op te lossen, klopt niet, vindt Vanvelthoven. "Er was regelmatig overleg maar de gebeurtenissen van de afgelopen week hebben het deksel van de ketel doen vliegen, en hebben alles in een stroomversnelling gebracht."

Beke: "Heb absoluut niet gedreigd om met de N-VA in zee te gaan"

"Er was bijzonder grote onenigheid binnen de SP.A, alsook binnen het kartel van SP.A en Groen. Wij waren er -net zoals Groen- van overtuigd dat dit met een goed gesprek niet rechtgezet kon worden", reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke op zijn beurt in "De ochtend". In eerste instantie moet nu het bestuursakkoord "dat in 2012 met oranje inkt werd geschreven" worden uitgevoerd, aldus Beke.

Of Beke tijdens de onderhandelingen in Hasselt gedreigd heeft om de coalitie op te blazen en met de N-VA in zee te gaan? "Absoluut niet. We hebben gezegd dat we mensen zijn die ons woord volgen." Waarop Beke opnieuw herhaalde dat het bestuursakkoord op een correcte manier uitgevoerd moet kunnen worden.

"Ik lees vandaag ook in de kranten dat er gisteren in verschillende steden en gemeenten gesprekken zijn geweest tussen CD&V en de SP.A. Ik kan dat ontkennen, er is alleen over Hasselt gesproken." Beke benadrukt ten slotte dat hij nu een ploeg wil die vertrouwen uitstraalt en dat vertrouwen ook vraagt aan de kiezer in 2018.