"Zit u nog altijd in de lift?"

Het was even schrikken voor Amanda Carpenter op 14 februari van dit jaar, toen ze kwam vast te zitten in een lift, waarvan het onderhoud gebeurt door de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak, op de luchthaven van Linthicum in de Amerikaanse staat Maryland. De vrouw stuurde een bericht naar haar volgers, met de vraag of iemand haar kon komen helpen uit haar hachelijke situatie. Een van haar volgers vond die tweet blijkbaar zo leuk dat hij die recent retweette. En wie antwoordde? Juist ja, Amtrak.

Carpenter tweette op 14 februari dus volgend bericht:

Amtrak reageerde even later met:

Het was een retweet van het oorspronkelijke bericht die nu een hilarische reactie van Amtrak kreeg:

Met volgende respons van Carpenter:

Daar konden ze op het internet wel mee lachen:

Amtrak zag uiteindelijk zijn fout in en bood Carpenter een compensatie aan:

lees ook

    Meest gelezen