Beide verdachten in Antwerpen aangehouden voor "bedreiging met een aanslag"

De twee mannen die gisterenavond werden opgepakt bij een politie-actie in Antwerpen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden voor "bedreiging met een aanslag met schijnbaar gevaarlijke substanties". Dat meldt de Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen.

De twee hadden rond 21 uur militairen geprovoceerd nabij het Centraal Station. Toen de politie ter plaatse kwamen en hen wilde fouilleren, had één van hen een op een handgranaat lijkend flesje uit zijn broekzak gehaald en "boem boem" geroepen. Hij bleef ook praten over terreurgroep IS.

Wanneer het Snelle Respons Team (SRT) arriveerde, liep de man hun richting uit met het flesje in de hand. Hijzelf en zijn kompaan werden gearresteerd. Ontmijningsdienst DOVO kwam erbij. Algauw bleek dat het ging om een namaakgranaat in de vorm van een fles die in tape gewikkeld was.

Beide verdachten zijn twintigers van Noord-Afrikaanse origine. Eén van hen heeft een psychiatrisch verleden. Ze worden door het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter wegens inbreuk op artikel 382bis SW: bedreiging met een aanslag met schijnbaar gevaarlijke substanties. De twee zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst.