Belgen adviseren Iraakse troepen vlak bij het front

Belgische en Nederlandse soldaten gaan binnenkort vlak bij het front in Irak de Iraakse special forces bijstaan in de strijd tegen IS. Dat bevestigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
Opleiding van Iraakse troepen in Bagdad (foto archief).

De Belgen leiden al een hele tijd Iraakse troepen op, maar tot nu toe gebeurde dat in Bagdad, ver van het front. Binnenkort zal dat dus vlakbij het front gebeuren, al gaan de Belgische soldaten niet mee op het terrein. "Wij gaan mee in 'advice and assist', maar niet zoals dat bijvoorbeeld in Afghanistan gebeurde waar we mee het terrein op gingen", zegt Vandeput.

"Het gaat hier om het opleiden en begeleiden van specifieke acties die de Iraakse security forces ondernemen, ook de communicatie met de 'air control', dat soort dingen. Maar wij gaan niet zelf mee het veld op, wij gaan dat doen vanuit een beveiligde vesting zoals we dat nu doen", besluit Vandeput. De beslissing om de Belgische steun naar het front te verplaatsen is al een tijd geleden genomen door de regering, de voorbereiding ervan zit nu in de laatste fase.

Het Iraakse leger heeft de laatste tijd al heel wat terrein heroverd op IS, en verwacht wordt dat er snel een groot offensief komt om IS ook te verdrijven uit Mosul, het laatste grote bolwerk van IS in het noorden van Irak.