Belgische muziekmarkt zet gestage groei voort in 2016

De muziekmarkt in België blijft rustig voortgroeien dankzij het succes van de streamingdiensten. Tijdens de eerste zes maanden van 2016 groeide de muziekmarkt met 6,5 procent tot een omzet van 53,93 miljoen euro. De cd-markt zakt wel verder weg, blijkt uit de halfjaarcijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA).
© Image Source, all rights reserved.

Vorig jaar kon de Belgische muziekmarkt voor het eerst in 15 jaar een groei optekenen (+4,8 procent), gevoed door de toegenomen populariteit van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en Apple Music.

Die trend zet zich tussen januari en juni voort. De streamingmarkt in België steeg met 82,7 procent tot een omzet van 17,9 miljoen euro (33,84 procent marktaandeel). In dezelfde periode vorig jaar lag deze omzet nog op 9,8 miljoen euro.

Betalen voor gedownloade muziek verliest zo opnieuw van zijn pluimen. Dit segment genereerde tijdens de eerste helft van 2016 een omzet van 7,94 miljoen euro.

Maar het is vooral de fysieke verkoop die klappen krijgt. Vinyl doet het dan wel weer wat beter dan vorig jaar (+28,4 procent), toch blijft dit met een omzet van 2,43 miljoen euro maar klein bier. De verkoop van cd's, goed voor bijna de helft van de muziekverkoop (45 procent) stuikt echter verder ineen (-13 procent) tot een omzet van 23,83 miljoen euro.