Eindelijk bevrijd na hachelijke nacht in kabellift

33 mensen die de nacht hebben moeten doorbrengen in een kabellift in de buurt van de Mont Blanc zijn vanochtend bevrijd. De lift was gisterenmiddag vastgelopen doordat de kabels verstrengeld waren geraakt. 87 anderen waren gisteren al met verschillende helikopters uit hun hachelijke situatie bevrijd.
AFP or licensors

Rond 8 uur vanmorgen kregen technici de defecte kabellift weer aan de praat. Een opluchting voor de 33 mensen die de nacht op zo'n 3.600 meter hoogte hebben doorgebracht, in één van de 36 gondels. Doordat de lift weer werkt, moesten ze niet met helikopters worden geëvacueerd.

De skilift liep gisterenmiddag rond 16 uur vast, toen er 120 mensen in de 36 gondels zaten. Zij zaten uren vast voor ze werden bevrijd. 48 inzittenden moesten met vier helikopters worden geëvacueerd, 39 anderen die in de onderste gondels zaten werden met touwen naar beneden gelaten.

Rond 20.45 uur moest de reddingsactie worden gestaakt door de duisternis. Op dat moment waren 87 inzittenden geëvacueerd. 33 anderen, onder wie een kind van 10, moesten noodgedwongen de nacht doorbrengen in de lift. Ze kregen wel dekens en eten aangereikt en de reddingswerkers stonden voortdurend met hen in contact.

De getroffen kabelbaan is 5 kilometer lang en verbindt de Aiguille du Midi (3.842 meter) met Pointe Helbronner (3.462 meter). 

AFP or licensors
AFP or licensors

Archieffoto van de betrokken gondels: