Eurovisiesongfestival 2017 vindt plaats in Kiev

Kiev wordt de gaststad van het 62e Eurovisiesongfestival. Dat meldt de European Broadcasting Union (EBU). Daarmee komt een einde aan de speculatie over waar de liedjeswedstrijd volgend jaar zou plaatsvinden.
Het beroemde Maidanplein in Kiev.

In mei jongstleden heeft zangeres Jamala het Songfestival in Zweden voor Oekraïne gewonnen met het nummer "1944". Daarmee haalt ze de liedjeswedstrijd voor de tweede maal naar het land aan de Zwarte Zee, na de overwinning van Ruslana in 2004.

Vandaag liggen de kaarten echter heel anders dan dik een decennium geleden. Oekraïne is de jongste jaren in een spiraal van geweld terechtgekomen. In het oosten van het land hebben zich enkele zelfverklaarde volksrepublieken afgescheurd en Rusland heeft het schiereiland de Krim geannexeerd.

De grote vraag was dan ook lange tijd waar het Songfestival volgend jaar zou plaatsvinden. Even rees twijfel of dat überhaupt in Oekraïne kon. Dan nog bleef de vraag of het land voor een symbolisch geladen gaststad zou kiezen.

Dat laatste lijkt niet het geval, nu de EBU heeft bekendgemaakt dat het Songfestival volgend jaar in Kiev plaatsvindt. Volgens grote baas Jon Ola Sand heeft de stad alle nodige faciliteiten én mensen om het liedjesfestival tot een goed einde te brengen.

De halve finales van het 62e Songfestival vinden plaats op 9 en 11 mei 2017. De finale volgt op zaterdag 13 mei. Plaats van het gebeuren wordt het International Exhibition Centre dat plaats biedt aan 11.000 toeschouwers.