Facebook zal foto "napalmmeisje" toch toelaten

Facebook zal de iconische foto van het "napalmmeisje" dan toch toelaten. Dat heeft de scoiaalnetwerksite laten weten nadat er in Noorwegen commotie ontstaan was over het feit dat een artikel van een krant met de foto erbij geweerd werd.

"We hebben beslist om het beeld terug te plaatsen op de plaatsen waarvan we weten dat het verwijderd was", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. "Ook zullen we onze reviewsystemen aanpassen zodat het toegestaan is om de afbeelding ook in de toekomst te kunnen delen. Het zal even duren om onze systemen aan te passen, maar de komende dagen wordt het mogelijk om de foto te delen."

Facebook wil op die manier "rekening houden met de reacties van de gebruikers" en met "de iconische status van de foto en het historische belang ervan". De foto van Phan Thi Kim Phúc die zwaar verbrand en huilend wegrent na een aanval met napalm werd in 1972 gemaakt door Nick Ut. Het beeld is uitgegroeid tot een icoon van de Vietnamoorlog en werd bekroond met een Pulitzerprijs.

In eerste instantie had Facebook de beslissing verdedigd omdat de site geen foto's met naakt toelaat. "Een afbeelding van een naakt kind zou normaal gesproken worden beschouwd als een overtreding van onze Community Standards en zou in sommige landen zelfs worden gekwalificeerd als kinderporno."

De sociaalnetwerksite kwam in Noorwegen zwaar onder vuur te liggen nadat een artikel met de foto erbij, kritische reacties en profielen van enkele gebruikers verwijderd werden. Zelfs de Noorse premier Erna Solberg mengde zich in het debat: ze deelde de foto op Facebook en nadat die verwijderd werd deelde ze de foto opnieuw, deze keer met een zwart vlak over het meisje.

Meest gelezen