Graag galant op sociale media? Kies voor vleugels of een aureool

Houdt u van hoffelijk en galant taalgebruik op sociale media en wil u dat graag te kennen geven? Dan heeft "Hautekiet" de oplossing. Op de webstek van het radioprogramma kan u met enkele muisklikken een aureool of engelenvleugels op uw profielfoto kleven om aan iedereen duidelijk te maken dat u niet vloekt of scheldt in de virtuele arena.

Hoffelijkheid is terug van (nooit) weggeweest. Tenminste, als het van "Hautekiet" op Radio 1 afhangt. In een poging de hardheid en verzuring die vele sociale media teisteren tegen te gaan, lanceert het radioprogramma een eenvoudige tool op zijn website waarmee iedereen die dat wil een aureool of engelenvleugels aan haar of zijn profielfoto kan toevoegen.

Wie dat doet, geeft daarmee te kennen hoffelijk en galant taalgebruik op sociale media te appreciëren. Tegelijk houdt de aangepaste profielfoto de belofte in zelf niet te vloeken of te schelden in de virtuele arena.

"Hoe sterker je idee, hoe minder scheldwoorden je nodig hebt"

Verschillende politici geven alvast aan iets te voelen voor het idee van "Hautekiet". "Ik vind het een heel mooi initiatief", zegt voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten in het radioprogramma. "Sociale media zijn belangrijk om van gedachten te wisselen. Hoe sterker je idee is, hoe minder scheldwoorden je nodig hebt. Als je echt van iets overtuigd bent, dan kan je dat ook beleefd zeggen. Zo dwing je respect af."

Voorzitter van CD&V Wouter Beke is eveneens overtuigd. "Dit is absoluut een goed idee. Als er iets is wat de samenleving vandaag kan gebruiken, dan is het een beetje respect en fatsoen."

Ook voorzitter van Groen Meyrem Almaci is enthousiast. "Elke stap in die richting is een goeie, dus pas ik mijn profielfoto graag aan."

Beke en Almaci hebben hun profielfoto op Twitter en Facebook (vooralsnog) niet gewijzigd. Rutten deed dat wel al op Twitter, evenals minister van Justitie Koen Geens van CD&V en VRT-gezichten Thomas Vanderveken en Ayco Duyster: