Mickey Mouse gevonden bij Auschwitz duikt na meer dan 70 jaar op

Na meer dan 70 jaar is een Mickey Mouse-beeldje opgedoken dat na de oorlog in de buurt van het concentratiekamp Auschwitz werd teruggevonden. Het werd opgegraven in de buurt van de oever van de Vistula, ruim een kilometer van het kamp.

"Het is een voorwerp dat triest maakt", zegt Agnieszka Molenda van de Foundation of Memory Sites bij Auschwitz-Birkenau. "Het doet ons denken aan een kind dat waarschijnlijk vergast is in het kamp. Boeren hebben het beeldje na de oorlog opgegraven in de buurt van de oever van de Vistula ruim een kilometer van het kamp. Ze hebben het bewaard samen met een aantal andere voorwerpen die wij nu net gekregen hebben."

De Foundation of Memory Sites werd in 2013 opgericht door enkele privéverzamelaars met een passie voor geschiedenis. De organisatie werkt samen met het Auschwitz-Birkenau museum en heeft al duizenden items verzameld die sinds de oorlog door particulieren bewaard werden maar ooit toebehoorden aan mensen die naar de kampen gedeporteerd werden.

"Vermoedelijk zullen we nooit weten van wie het beeldje was", zegt Molenda. "Volgens experts werd het in de jaren 30 in Duitsland gemaakt, zonder Disney-copyright. Dit beeldje werd tussen 1929 en 1932 verkocht in Duitsland en ook in grote hoeveelheden verdeeld in de buurlanden."

In het kamp van Auschwitz zijn ruim 1,1 miljoen mensen omgekomen, onder hen 1 miljoen Joden. Onder hen waren 232.000 kinderen.

Meest gelezen