Na de rel rond Hilde Claes, sluit het huidige bestuur een voorakkoord voor 2018

De deal rond de burgemeesterswissel in Hasselt omvat een akkoord binnen de huidige meerderheid om ook na 2018 de stad verder te besturen. Enige voorwaarde: er mogen geen accidenten meer gebeuren.

Tijdens de hele rel rond de (ondertussen voormalige) burgemeester van Hasselt, zat CD&V in een zetel. Als de SP.A niet toegaf aan haar eis om Hilde Claes te lozen, dan kon ze nog altijd een alternatieve coalitie met de N-VA op poten zetten. Het dreigement zou niet zijn uitgesproken, maar iedereen aan tafel wist natuurlijk dat dat een mogelijkheid was.

Dwong dat de SP.A tot toegevingen? Moeilijk te zeggen, maar feit is dat de socialisten ook een cadeau kregen van CD&V (en Groen). Ook na de volgende gemeenteraadsverkiezingen mogen ze mee besturen. De drie partijen kwamen dat overeen. "Er zijn mondelinge afspraken", zo zegt Limburgs SP.A-voorzitter en Kamerlid Peter Vanvelthoven, "dat we verdoen doen als we het vertrouwen herstellen".

De commentaar van CD&V-voorzitter Wouter Beke ligt in dezelfde lijn."We zullen dat in 2018 bekijken. Maar natuurlijk hopen we dat we dan naar de kiezer kunnen trekken en zeggen: 'kijk, dit zijn onze resultaten."

Gisteren al was impliciet duidelijk dat er een voorakkoord was (dat evenwel niemand met die term wil benoemen). CD&V stelde plots zijn veto, zo zei Vanvelthoven al, toen de SP.A de wens uitsprak om in 2018 met Hilde Claes als lijsttrekker naar de kiezer te trekken.