Na Tihange 1 ligt ook kernreactor Tihange 2 opnieuw stil

Kernreactor Tihange 2 is stilggelegd. De oorzaak van de panne is nog niet gekend. Voor de herstelling is een interventie nodig aan de stoomgenerator. Die bevindt zich in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale. Woensdagavond was Tihange 1 al opnieuw stilgevallen.

Tihange 2 werd dit jaar al meermaals ongepland stilgelegd. Hoelang de reactor ditmaal zal platliggen, kan Engie Electrabel nog niet zeggen.

Het bedrijf verzekert wel dat de stroombevoorrading niet in het gedrang komt. Het productiepark is voldoende gediversifieerd en de huidige weersomstandigheden met veel zon spelen een gunstige rol. Voor de bevolking zijn er geen veiligheidsrisico's, zegt de exploitant.

Tihange 2 is net als Doel 3 een zogenoemde "scheurtjescentrale". Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Tihange 1 werd woensdag stilgelegd. Bij werken in het niet-nucleaire gedeelte van de site raakte een gebouw beschadigd, waar de hulppompen van de reactor zijn ondergebracht. Tihange 1 zou minstens tot zondag stilliggen.