Noord-Korea bevestigt nieuwe nucleaire test

Noord-Korea heeft bevestigd dat het een nieuwe nucleaire test heeft uitgevoerd. Zuid-Korea en Japan hadden Noord-Korea al van een nieuwe test beschuldigd nadat ze in de buurt van een nucleair testgebied een artificiële aardschok met een kracht van 5.3 hadden waargenomen.
AFP or licensors

De aardschok werd waargenomen aan de oppervlakte, wat wijst op een artificiële aardschok. Voor Zuid-Korea en Japan was het dan ook meteen duidelijk: Noord-Korea had een nieuwe nucleaire test uitgevoerd.

Dat werd intussen ook bevestigd op de Noord-Koreaanse staatstelevisie. Zo werd meegedeeld dat Noord-Korea nu in staat is om kernkoppen op ballistische raketten te plaatsen. Er zou geen nucleair materiaal gelekt zijn en de test zou ook geen impact op het milieu hebben gehad, aldus de mededeling.

"Schurkenstaat"

Zuid-Korea spreekt van een zelfvernietigende provocatie. "Met deze kernproef zal het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alleen maar meer sancties en isolement aantrekken. Zo'n provocatie zal de weg naar zelfvernietiging alleen maar versnellen", zegt de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye.

Japan reageert op zijn beurt dat het sancties zal ondernemen. "De nucleaire ontwikkelingen in Noord-Korea vormen een grote bedreiging voor de veiligheid van Japan", klinkt het. Kabinetschef Yoshihide Suga verwoordt het iets straffer: "Noord-Korea is de schurkenstaat van de regio."

China gaat formeel protesteren bij de Noord-Koreaanse ambassadeur in Beijing. Het land is Noord-Korea's belangrijkste economische partner en politieke levenslijn. Een hoogtechnologisch schild in Zuid-Korea, zoals de VS voorstelt, zien de Chinezen niet zitten. Beijing roept alle partijen op om geen olie op het vuur te gooien.

"Sterk signaal geven"

Het Pentagon in de VS spreekt van een zoveelste schending van de VN-resoluties. VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reageerde vanuit Genève, waar gesprekken over Syrië plaatsvinden: "Iedereen deelt dezelfde bezorgdheid." Z'n Russische collega Lavrov, die ook aanwezig is bij gesprekken, zei dat de VN -resoluties gerespecteerd moeten worden en dat Noord-Korea een sterk signaal moet krijgen."

Afkeurende reacties zijn er ook in Europa. Groot-Brittannië veroordeelt de nucleaire proef. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemt het nieuws zorgwekkend. Ook hij wijst erop dat de test een flagrante overtreding is van de VN-resoluties en een bedreiging voor de vrede in de regio. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault spreek van een onaanvaardbare escalatie.

VN-Veiligheidsraad bijeen

Het gaat al om de vijfde nucleaire test van Noord-Korea sinds 2006. De vorige tests hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang. De laatste test dateert van januari.

Op verzoek van de VS, Japan en Zuid-Korea houdt de VN-veiligheidsraad van middag een vergadering achter gesloten deuren over de kwestie.