Over loslopende toeristen in de Noorse bergen

Noorwegen is in als toeristische bestemming. In de eerste helft van 2016 kwamen bijna 9% meer buitenlandse toeristen naar Noorwegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar de Noorse toeristische sector heeft te kampen met groeipijnen. Er zijn niet voldoende hotels, restaurants, laat staan toiletten om die massa op te vangen. De toeristen zelf zijn dan ook nog eens slecht (of gewoon niet) voorbereid om de bergen in te trekken.

Elanden-, vogel- of walvissensafari

Er komen vooral meer Zuid-Europeanen en Noord-Amerikanen. Ook het aantal Noren die hun vakantie doorbrengen in eigen land, is dit jaar met 20% toegenomen volgens nieuwe cijfers van de Noorse statistische dienst SBB. 2016 wordt wellicht het derde recordjaar op rij qua aantallen bezoeken.

Toerisme is de op één na grootste economische sector in Noorwegen, na olie en gas. Ruim 3.000 bedrijven verdienen hun brood met wandelingen in de Noorse bergen, noorderlichttoerisme en boottochten in de spectaculaire fjorden. Zeker nu het slecht gaat in de oliesector, starten heel wat Noren kleine nichebedrijfjes die exclusieve belevenissen aanbieden. Wat dacht u van een elanden-, vogel- of walvissensafari of een historische sledentocht in het spoor van ontdekkingsreiziger Amundsen?

The Guardian beveelt Noorwegen aan

De klassiekers blijven het ook goed doen. Vorig jaar vaarden maar liefst 765.000 passagiers mee op de Hurtigruten, de oude postboot die de hele kust aandoet van Bergen tot Kirkenes in het noorden. Ook het aantal wandelaars in de Noorse bergen groeit explosief. Vijf jaar geleden beklommen 1.000 toeristen de populaire Trolltunga, in West-Noorwegen; nu zijn ze met 70.000! Ook op de Preikestolen, een andere spectaculaire bergtop, kan je in de zomer over de koppen lopen.

De zwakke kroon heeft dit jaar extra veel toeristen naar Noorwegen gelokt. De aantrekkelijke reclamecampagnes van de toeristische dienst visitnorway.nl (foto) zitten er wellicht ook voor iets tussen. Bovendien bevelen heel wat buitenlandse kranten Noorwegen aan als vakantiebestemming. De krant The Guardian bijvoorbeeld nam het nieuwe stadstrand Sørenga in Oslo onlangs op in een lijst van de tien beste zeebaden ter wereld.

Zo prijst visitnorway.nl Preikestolen aan, maar in werkelijkheid is het veel drukker

Onvoldoende toiletten en bedden

De groei in het toerisme is zo markant dat sommigen zich afvragen of het niet te veel wordt. Op veel plekken zijn er niet voldoende hotels, restaurants en openbare toiletten voorhanden om de massale toeristenstroom in de zomer de baas te kunnen. In de winter is het echter doodstil. In het bijzonder de Westkust en de Lofoten, een eilandengroep in Noord-Noorwegen, kampen met structurele problemen.

Bestuurders maken zich ook zorgen over de veiligheid. Kunnen we honderden wandelaars tegelijk toelaten op een uitstekende rots? Moet er bijvoorbeeld geen afsluiting komen om te verhinderen dat onverhoede toeristen over de rand gaan?

Spectaculaire video's en foto’s van waaghalzen in de Noorse bergen kunnen toeristen ook op domme ideeën brengen. De foto van de Noorse bergbeklimmer Magnus Midtbø hieronder ging de wereld rond. In een interview met NRK probeerde hij achteraf de schade te beperken: “Ik hoop dat de mensen zullen begrijpen dat ik een beroepsbergbeklimmer ben en dat ze dit zelf niet zullen proberen.”

Goudkleurige ballerina’s en plooiparaplu's

Veel toeristen zijn ook slecht voorbereid om de Noorse bergen in te trekken. Noren krijgen van kindsbeen af de basisregels om in de bergen te trekken ingeprent: wees voorbereid op slecht weer en vorst, keer op tijd om, spaar energie, enzovoorts. In de Noorse bergen loop je namelijk ook in de zomer kans om in de mist of sneeuw terecht te komen.

Toch vatten toeristen met goudkleurige ballerina’s en plooiparaplu de tocht naar bijvoorbeeld de Preikestolen aan. Deze zomer zijn de vrijwilligers van het Rode Kruis al 22 keer moeten uitrukken om verdwaalde of uitgeputte toeristen te redden bij Trolltunga.

De lokale autoriteiten kunnen de bergen echter niet afsluiten. De Noorse wet zegt immers dat iedereen vrij in de natuur mag wandelen. Die wet dateert echter van lang vóór het massatoerisme.

Laat u echter vooral niet afschrikken om naar Noorwegen te komen. Het ís en blijft een prachtig vakantieland, met adembenemende natuur. Er zijn nog altijd heel wat bergtoppen en fjorden waar u helemaal alleen bent. Maar denk er dan wel aan om de Noorse bergregels vooraf even door te nemen.