Principeakkoord rond overname VLM Airlines

De curatoren van het failliete VLM Airlines in Deurne hebben een principeakkoord voor de overname van de Antwerpse luchtvaartmaatschappij. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Het gaat om een Chinese investeringsgroep die al vlak na het faillissement van VLM via haar Nederlandse tussenpersoon in contact kwam met de curatoren. VLM Airlines werd in juni van dit jaar failliet verklaard.

De Chinese kandidaat-overnemer zou een gedetailleerd, maar ook ambitieus businessplan hebben voorgelegd. In het plan is niet alleen sprake van de overname van het failliete VLM, maar ook van de ontwikkeling van andere luchtvaartactiviteiten elders in ons land. Meer details daarover worden in de loop van deze namiddag bekendgemaakt.

De Nederlandse tussenpersoon waarvan sprake, was in het verleden al betrokken bij luchtvaartprojecten in Nederland en Frankrijk, evenwel zonder veel succes. De man verscheen zes jaar geleden al eens op het toneel in Antwerpen toen hij als bemiddelaar optrad voor de overname van de Antwerpse Opel-fabriek door een Chinese investeringsgroep. Dat plan werd uiteindelijk afgeblazen.

In Nederland is de man nogal omstreden, onder meer wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij een afpersingszaak. De man zat in 2004 zestien dagen in voorhechtenis op verdenking van bedreiging en afpersing, maar hij is daarvoor nooit veroordeeld. In 2011 claimde hij een schadevergoeding van miljoenen euro's bij de staat.