Rechter wijst vraag van indianen tot opschorting bouw pijplijn af

Een federale rechter in Denver heeft de vraag verworpen van de Standing Rock Sioux indianen om de bouw van een pijplijn in de buurt van hun reservaat stil te leggen. Tegen de pijplijn is er heel wat protest en de zaak leidt tot grote beroering onder de Amerikaanse indianen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ambtenaren van de Sioux-stam hadden een klacht ingediend bij de rechtbank tegen de beslissing van het Army Corps of Engineers om een vergunning te geven voor de bouw van een pijplijn van 3,8 miljard om olie te vervoeren door vier staten, van Noord-Dakota naar Illinois. 

De pijplijn steekt de Missouri-rivier over op zowat een kilometer van het reservaat van de Standing Rock Sioux, dat aan weersziijden van de grens ligt in Noord- en Zuid-Dakota. Volgens de Sioux bedreigt de pijplijn de rivier en hun drinkwater, en zijn er bij de bouw van de lijn al heilige plaatsen verstoord.

De bouwer van de pijplijn Energy Transfer Partners zegt dat de moderne technologie toelaat lekken zeer snel op te sporen, en voorstanders van het project zeggen dat er dankzij de pijplijn minder olie per trein zal vervoerd moeten worden.

Intussen hebben de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en het leger Energy Transfer Partners gevraagd om vrijwillig het werk op te schorten in de buurt van Lake Oahe, waar volgens de stam heilige plaatsen en oude artefacten liggen.

Overigens loopt er nog een zaak tegen de bouw van de pijplijn: ook de Yankton Sioux hebben een zaak aangespannen omdat de pijplijn volgens hen over land loopt dat hen per verdrag is toegewezen, en door plaatsen met een groot cultureel en spiritueel belang.

Protest

De bouwplaats van de Dakota Access Oil Pipeline in de buurt van het Standing Rock Sioux-reservaat is intussen het voorwerp geworden van toenemend protest van indianen uit verschillende stammen tegen het project. De leiders van de stam zeggen dat op die plaats bouwvakkers met bulldozers heilige plaatsen hebben vernield, en er is een soort van protestkamp ontstaan. De afgelopen weken zijn daar duizenden mensen op af gekomen.

In het weekend is het tot schermutselingen gekomen op privéterrein in de buurt van de bouwplaats tussen actievoerders en agenten van een privé bewakingsfirma, en dat heeft nog olie op het vuur geworpen.

Vandaag zijn meer dan duizend leden van verschillende indianenstammen samengekomen om te protesteren tegen het project. Ze zullen later naar het parlementsgebouw van Noord-Dakota trekken in de hoofdstad Bismarck. 

Volgens Judith LeBlanc van de Native Organizers Alliance is het een historische bijeenkomst van verschillende stammen, en waarschijnlijk de grootste bijeenkomst van indianen in meer dan een eeuw. Er zijn vertegenwoordigers van stammen bij die van ver komen, van New York, Alaska en ook uit Canada.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.