Rechterhand Erdogan waarschuwt in Beringen voor Gülenisten

"Grote broer" Metin Külünk, Turks parlementslid en vertrouweling van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) heeft de Belgische politici gewaarschuwd voor aanhangers van de Gülenbeweging. Hij deed dat tijdens een lezing in de Limburgse stad Beringen. Hij riep onze politici ook op om de scholen van die beweging te sluiten.
Sophie Kip

Külünk kwam in Beringen praten over de situatie in Turkije na de mislukte staatsgreep, nu bijna twee maanden geleden. Als verantwoordelijke voor die staatsgreep had de Turkse president Erdogan vrijwel meteen naar de predikant Gülen gewezen. 

Tijdens de toespraak waarschuwde Külünk dan ook onze politici, veiligheidsdiensten en media voor de Gülenisten, die hij "zachte terroristen" noemde. "Ik waarschuw jullie: zij zijn gevaarlijk. Jullie hemelen hen zo op. Wat als zij in de toekomst de regering zullen overnemen?"

Hij riep vervolgens op om de scholen die door de Gülenbeweging werden opgericht, te sluiten. "Ik roep België op om de Gülenistische scholen te sluiten en hen uit België te sturen omdat ze dingen tegen Turkije verkondigen. Wij zullen achter hen blijven aangaan. Mensen die financiële steun geven aan Gülenisten, besef dat jullie strafbaar zijn. Wij zullen nooit toelaten dat ze buiten Turkije Turken, waar dan ook, zwartmaken."

"Laat ook onze kant van het verhaal horen"

Aan de Turken in België vroeg hij om zich meer te engageren op lokaal vlak in de politiek, de scholen en het verenigingsleven. "Onze enige fout is dat we nooit in dialoog zijn gegaan met zowel de politiek als de media. We zijn nooit naar universiteiten gegaan om ons verhaal te doen. Zij kennen enkel het verhaal van de Gülenisten. Blijf niet enkel in jullie samenleving maar ga ook naar Belgische verenigingen. Jullie zouden in elke provincie of gemeente een groep moeten oprichten om met lokale media en scholen jullie verhaal te doen. Dan horen ze de beide kanten en zien ze bepaalde dingen in."

Gülünk haalde ook uit naar de SP.A, omdat die onlangs Ahmet Koç uit de partij heeft gezet. Hij was ondervoorzitter van de Limburgse provincieraad en een stemmenkanon van de Turkse gemeenschap. Concrete aanleiding voor zijn ontslag zijn uitspraken die hij na de mislukte coup op Facebook had geplaatst.

Bij de lezing van Külünk waren meer dan duizend aanwezigen.