Spelregels voor afschaffing roamingkosten moeten opnieuw worden bekeken

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat de nieuwe spelregels voor kosteloze roaming herbekijken. De meerkosten om mobiel te bellen of surfen in het buitenland zouden normaal midden 2017 afgeschaft worden.

Begin deze week stelde de Europese Commissie de spelregels voor, die gelden voor de afschaffing van de roamingkosten. Die regels bepalen onder meer dat gebruikers minstens 90 dagen per jaar in het buitenland moeten kunnen bellen, sms-berichten sturen of mobiel internetten zonder hiervoor extra kosten te betalen. Een bijkomende beperking was dat die kostenloze roaming maximaal 30 achtereenvolgende dagen zou mogelijk zijn.

De beperkingen zijn ingevoerd om misbruik te voorkomen. Wie in het buitenland een simkaart koopt en een goedkoop abonnement op de kop weet te tikken, zou anders de eigen nationale telecomoperator kunnen benadelen. Dat wil de Europese Commissie voorkomen. Waarom voorzitter Juncker de nieuwe spelregels nu terugtrekt en wil herbekijken, is niet meteen duidelijk.

Wat is internationale roaming?

Als u over de grenzen heen reist met uw mobiel apparaat, maakt u gebruik van roaming. Bij roaming werken de eigen mobiele telecomoperator en een buitenlandse operator samen om te zorgen dat u verbonden blijft en kunt bellen en gebeld worden, sms’en, surfen op het internet en data kunt downloaden.