Twee zeventiende-eeuwse stukken gestolen uit abdij van Orval

Dieven hebben vorige maand twee waardevolle stukken gestolen uit een vitrinekast van de abdij van Orval. Het gaat om een gouden kruis en een gouden zegelring uit de zeventiende eeuw. Dat meldt het parket van Luxemburg, afdeling Aarlen. De twee stukken maken deel uit van het historisch patrimonium van de abdij.

Het gouden kruis werd op de borst gedragen door abt Bernard de Montgaillard (1562-1628). Het is 7 cm op 1,4 cm. Er zitten acht ovalen gaten in en gegraveerde arabesken die verwijzen naar de Florentijnse edelsmeedkunst. Het kruis bestaat uit twee zijden, die aan elkaar hangen via scharnieren en sluitingen.

De gouden zegelring is gegraveerd met arabesken. De houder van de steen stelt een relikwie voor dat beschermd wordt door een kristallen lens. Op de houder van de steen staan een wit kruis en email cloisonné.

De onderzoekers vragen aan antiekhandelaars en goudkopers om zich te melden wanneer deze stukken worden aangeboden.