Vandeput: “Hasseltse kiezer weer genegeerd”

“Kennelijk is de verbinding die men heeft en de postjes belangrijker dan de inhoud en het bestuur van Hasselt.” Steven Vandeput, minister van Defensie én N-VA-fractieleider in de Hasseltse gemeenteraad is verbolgen over de manier waarop de impasse rond het burgemeesterschap in zijn stad is afgehandeld door de meerderheidspartijen SP.A-Groen en CD&V.

Dat het kartel van SP.A-Groen en CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie hebben gevormd, zit Steven Vandeput nog hoog. Dat blijkt uit zijn reactie op het nieuws dat CD&V-schepen Nadja Vananroye de burgemeesterssjerp overneemt van Hilde Claes (SP.A), die de afgelopen dagen in nauwe schoentjes kwam te zitten en gisteren ontslag nam.

“In 2012 heeft de kiezer duidelijk gekozen voor een andere coalitie, waar de N-VA deel van moest uitmaken. Wij waren de grote winnaar. De verliezers zijn toen samengegaan.” In “De ochtend” op Radio 1 verweet Vandeput de coalitie opportunisme. “Dat zijn politieke spelletjes die ik betreur”, zei hij over de burgemeesterswisseling tussen SP.A en CD&V. De leider van de oppositie verwijt de coalitie dat ze een gebrek aan visie heeft voor de stad.

Het verhaal gaat dat CD&V-voorzitter Wouter Beke tijdens de onderhandelingen over het burgemeesterschap ermee gedreigd zou hebben dat hij met N-VA in zee zou gaan. “Het is niet aangewezen om daar in de media over uit te weiden”, reageerde Vandeput vanochtend op dat verhaal. “Er zijn niet echt contacten geweest”, zei hij enigszins ontkennend. “Ik denk dat Wouter Beke er vooral voor gekozen heeft om voort te doen zoals men bezig was en om dit te bestendigen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hetgeen ik betreur”, besloot Vandeput.