VDAB-topman: "Geen vacatures voor 55-plussers omdat we maatwerk willen"

Wie als 55-plusser aanklopt bij de VDAB, wordt niet automatisch op de hoogte gebracht van vacatures. Dat komt door een afspraak uit 2008, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. "De afspraak is bedoeld om voor die groep meer maatwerk te leveren", zegt VDAB-topman Fons Leroy. Bruno Vermeulen, een werkzoekende van 56, is het daar niet mee eens en spreekt van leeftijdsdiscriminatie. Hij stapte naar het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Werklozen krijgen via mail of sms regelmatig een bericht van de VDAB, met de melding dat er een jobaanbieding is die voor 80 procent overeenstemt met hun profiel. Maar in 2008 sloten de sociale partners een akkoord waarin staat dat oudere werknemers een "kwalitatieve begeleiding" moeten krijgen en enkel gecontacteerd moeten worden als er bij de VDAB een vacature binnenkomt die voor 100 procent overeenstemt met hun profiel.

Gerichte aanpak

"Onze aanpak voor oudere werkzoekenden steunt op maatwerk", zegt VDAB-topman Fons Leroy in het Radio 1-programma "Hautekiet". Hij wijst erop dat 55-plussers echte kansen moeten krijgen en dat ze daarvoor eerst een gesprek moeten hebben met een bemiddelaar. Pas na dit gesprek kan volgens hem alle middelen kan inzetten.

Leroy geeft toe dat de arbeidsmarkt vandaag anders is dan 8 jaar geleden. Maar hij vindt niet dat de akkoorden van 2008 ten gronde moeten veranderen. "Maatwerk is ook nu nog de basis om oudere werkzoekenden aan een baan te helpen", zegt hij. De VDAB-topman gaat zijn raad van bestuur wel voorstellen om 55-plussers ook minder gerichte vacatures door te spelen, als ze daarom vragen.

Strategie bijsturen mag

Volgens economieprofessor Stijn Baert (UGent) speelden nog andere motieven. "De vakbonden stonden acht jaar geleden niet te springen om de pensioenleeftijd al te fel op te trekken. En de werkgevers voelden zich niet geroepen om oudere mensen uit te nodigen voor een gesprek", zegt Baert. Hij voegt eraan toe dat door de vergrijzing beter alle middelen worden ingeschakeld om ouderen aan een job te helpen.

Voor Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) mag de strategie van de VDAB tegenover 55-plussers zo snel mogelijk worden aangepast. De automatische matching en de aanpak op maat kunnen naast elkaar bestaan, is te horen op zijn kabinet. "In de cijfers is te zien dat het goed gaat met de aanpak van werkloosheid onder de 55, dus het systeem werkt." Het is aan de sociale partners om een beslissing te nemen.