Verbod op houden van dieren voor dierenmishandelaars

Het Gentse parket wil een 34-jarige man verbieden ooit nog dieren te houden, nadat hij zijn hond maandenlang afgeranseld had. Dat komt overigens wel vaker voor, en niet alleen voor het mishandelen van honden. Alle dieren, van klein tot groot, van goudvissen tot paarden, moeten met respect behandeld worden.
Een geredde hond wordt getroost door een vrijwilliger.

De Gentenaar had de hond Billy al 14 jaar, en door zijn hoge leeftijd was het dier niet meer zindelijk. In plaats van met zijn incontinente hond naar de dierenarts te gaan, sloeg de man Billy maanden aan een stuk. De politie vond de hond uiteindelijk meer dood dan levend, en na verzorging werd Billy naar het asiel gebracht.

De man kwam voor de rechtbank, waar de procureur een celstraf van drie maanden, een boete van 1.800 euro en een levenslang verbod om nog dieren te houden vorderde. De uitspraak volgt later.

Verbod

  • Een verbod om dieren te houden voor een bepaalde periode of zelfs levenslang, wordt wel vaker opgelegd. Zo kreeg een gepensioneerde "dierenliefhebber" uit Oosterzele begin dit jaar een levenslang verbod om nog dieren in huis te hebben, nadat in zijn woning niet minder dan 22 honden gevonden waren in erbarmelijke omstandigheden. Bovendien had de man ook al honden verkocht zonder dat ze gechipt waren.
  • En verleden jaar kregen twee vrouwen uit Turnhout verbod om ooit nog dieren te houden, omdat ze 37 paarden en pony's verwaarloosd hadden. De dieren kregen te weinig eten en drinken, en ze stonden in stallen die onveilig waren of veel te klein.
  • Een verbod kan ook tijdelijk zijn, zoals in het geval van een vrouw uit Waarschoot. Die had 18 paarden en pony's erg verwaarloosd en het Gentse parket had ook tegen haar een levenslang verbod geëist. De rechter ging daar echter niet op in en legde een verbod van drie jaar op. Als de vrouw in die periode toch nog dieren houdt, moet ze een dwangsom van 150 euro per dag betalen.
  • En ook vissen mag je niet mishandelen. Een man uit Ronse die de hond van zijn ex verdronk en haar vissen vergiftigde met detergent, kreeg een verbod van drie jaar om dieren te houden. 
  • Een verbod kan ook specifiek gericht zijn op bepaalde dieren. Zo kreeg een vrouw uit Lommel van de Hasseltse strafrechter een levenslang verbod om nog pony's en honden te houden, nadat bij haar verwaarloosde paarden en honden waren gevonden.