Verjaardagseditie Filmfestival Oostende opent met "Everybody happy"

Vanavond opent in Oostende de tiende editie van het filmfestival met de Belgische première van "Everybody happy". Dat is de nieuwe film van Nic Balthazar, over een komiek met een burn-out. Het startschot voor tien dagen film en evenementen, onder het goedkeurend oog van "Master" Kevin Janssens. Filmreporter Ward Verrijcken bekijkt het aanbod.

Na een geslaagde passage op het Wereldfilmfestival van Montréal, waar Nic Balthazar tot beste regisseur werd uitgeroepen, beleeft "Everybody happy" vanavond in het Kursaal z’n feestelijke Belgische première.

Peter Van den Begin speelt een stand-upcomedian aan de rand van de afgrond. Het leven, en dus ook zijn werk, heeft geen zin meer. Anderhalf uur lang onderzoekt Balthazar hoe dé ziekte van deze tijd—de burn-out-epidemie—kan bestreden worden. Een betrekkelijk kleine, maar aandoenlijke en uiteraard zeer actuele film. Na de première in Oostende moet het grote publiek wel nog even wachten: pas op 28 september speelt "Everybody happy" in de Belgische zalen.

Gastland Polen

Op zondag 11 september staat alles in het teken van het boeiende filmland Polen. Er is aandacht voor documentaire, kortfilms en vier langspeelfilms: "The red spider", "Demon", "Planet single" en "Strange heaven" met in de hoofdrol toptalent Agnieszka Grochowska die in 2011 de Ensor voor beste actrice won.

Belgische première "Absolutely fabulous"

Op woensdag 14 september staat alles in het teken van fashion and bubbly, darlings. Het Britse tv-fenomeen "Absolutely fabulous" wordt door bedenker en hoofdrolspeelster Jennifer Saunders naar het grote doek gepromoveerd.

En uiteraard is über-diva Patsy (rol van Joanna Lumley) ook weer van de partij. De dames waren in de jaren negentig al wat over hun datum heen om de Londense jetset onveilig te maken. Nu zijn ze dermate wanhopig dat ze er in slagen een internationaal schandaal te creëren: ze duwen Kate Moss in de Theems en de hele natie is daardoor in de rouw.

Film noir in de Master-selectie

Op de poster van het festival dit jaar staat Kevin Janssens te blinken, in ware film noir-stijl. Janssens regisseerde in diezelfde sfeer trouwens het promospotje van het festival editie 2016. Hij selecteerde ook een eigenzinnig programma van zijn lievelingsfilms, die u in Oostende op groot doek kan gaan (her)ontdekken: klassieke en moderne meesterwerken als "Casablanca", "Heat", "Apocalypse now", "On the waterfront" en "Raging bull".

Het kleine op het grote scherm

Nu zoveel fantastische feuilletons worden geproduceerd, in Hollywood en veel dichter bij huis, wil het festival ruim aandacht besteden aan de betere tv-fictie. Op zaterdag 10 september kan u de thrillerreeks "Au delà des murs" bekijken. Hoofdrolspeelster Veerle Baetens leidt de marathonuitzending hoogstpersoonlijk in.

De zaterdag erna wordt Oostende ingepalmd door de "Callboys", die net hun vuurdoop op Vier hebben beleefd. De acteurs, onder anderen Matteo Simoni en Stef Aerts, doen een signeersessie op #MODEinOOSTENDE, stellen ’s avonds in première de laatste vijf afleveringen van hun reeks voor en zetten het daarna op een feesten tijdens een heuse "Callboys" afterparty.

Slotweekend

Op vrijdag 16 september worden de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt, de zogenoemde Ensors. Daar gaat de strijd vooral tussen "D’Ardennen" en "Black", dus dat belooft een bijzonder spannende avond te worden, voor het eerst in de grote zaal in Kursaal, in ware Oscar-stijl.

De officiële slotfilm, op zaterdag 17 september, is het Belgische "Le passé devant nous" van debutant Nathalie Teirlinck. Het is het verhaal van Alice, die een afgesloten leven leidt als escorte, tot ze de zorg krijgt toegewezen over haar zoontje. Altijd veelbelovend, een nieuwe vrouwelijke regisseur in het wat al te mannelijke Vlaamse filmlandschap.

Alles informatie over vertoningen en tickets via www.filmfestivaloostende.be.